Motosport

SBK: Rea nadomak trećeg uzastopnog naslova

hi R10 Portimao WorldSBK Race 2 Rea DSC6763

Dvostrukom pobjedom u Portugalu, Rea je sasvim blizu da postane prvi Superbike vozač s tri uzastopne titule.

Sykes je na stazi Portimao pao još na treningu, slomio dva prsta i zapešće te završio na operaciji. Davies je bio drugi u subotnjoj utrci, pa ničim izazvan pao u nedjelju, dok je Rea nastupao po svom uobičajenom programu i odnio dvije glatke pobjede.

Nakon tog okupljanja u Portugalu ostala su još tri Superbike vikenda, što znači da je u igri 150 bodova. Ozlijeđeni Sykes trenutno zaostaje 120, a Davies 135 bodova, pa je poprilično izvjesno kako će Rea s Kawasakijem obraniti naslov već na idućem okupljanju Magny-Courseu. Računica je jasna, ako pobjedi u subotnjoj utrci, sigurno je prvak, iako tu ima i mnoštvo drugih kombinacija koje idu u prilog takvom razvoju događaja. Uglavnom, bitno je da osvoji 5 bodova više od Sykesa i ne bude previše iza Daviesa.

Bitno neizvjesnija situacija je u Supersport prvenstvu. Ili ipak nije? Naime, nakon što je zakasnio na početak sezone, pa onda još i ustao na krivu nogu, Sofuoglu je započeo uobičajenu dominaciju s Kawasakijem, a novom pobjedom u Portugalu je prestigao Mahiasa i njegovu Yamahu na vrhu poretka. No, Mahias je prošao ciljem samo 8 stotinki sekunde iza Sofuoglua i tako pokazao da se ne misli predati bez borbe.

Rezultate utrka u Portugalu pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:

Superbike (nakon 20 utrka)
1. J. Rea – Kawasaki – 431 bod
2. T. Sykes – Kawasaki – 311
3. C. Davies – Ducati – 296
4. M. Melandri – Ducati – 250
5. A. Lowes – Yamaha – 169

Supersport (nakon 9 utrka)
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 145 bodova
2. L. Mahias – Yamaha – 141
3. S. Morais – Yamaha – 114
4. J. Cluzel – Honda - 104
5. P.J. Jacobsen – MV Agusta – 79

fbmp ytmp imp