Motosport

SBK: Rea postao trostruki Superbike prvak

hi R11 Magny Cours WorldSBK 2017 Race 1 ReaC87Q5510

Fogarty možda ima 4 titule, ali čak ni on nije uspio nanizati tri zaredom. Rea jest.

Kao što se i očekivalo, okupljanje u francuskom Magnyu Coursu je bilo samo stvar formalnosti za starog i novog prvaka. Rea je već na subotnjoj utrci mogao postati prvakom i na najbolji način je iskoristio tu prvu meč loptu. Ne samo da je pobijedio, nego je to učinio s prednošću od čak 16 sekundi, što je sasvim u skladu s dominacijom koju je prikazivao tijekom cijele ove sezone. Uostalom, bila je to njegova 12. ovogodišnja pobjeda, ujedno i jubilarna 50. u karijeri te 35. u protekle tri sezone otkad je za upravljačem Kawasakija. Ako vas to zanima, u borbi za drugo mjesto, Melandri je s Ducatijem bio mrvicu bolji od još nezaliječenog Sykesa na Kawasakiju.

Iako je i na nedjeljnoj utrci po laganoj kiši krenuo po pobjedu, Rea je imao tu nesreću da je udario u Apriliju posrnulog Lavertyja, pri čemu je ozlijedio desno stopalo i ostao bez kompletnog oslonca za noge. Iako je otišao u boks na popravak i po novu čizmu, na kraju je ipak odustao.

Pobjedu je odnio Davies na Ducatiju, koji je slavio s 3 sekunde prednosti u odnosu na Lowesa, a 1,5 sekundu kasnije je ciljem prošao i trećeplasirani Vd Mark, pa je tako Yamaha imala dvojicu vozača na pobjedničkom postolju. Sykes je bio tek sedmi, ali i to je bilo dovoljno da Kawasakijeva tvornička momčad osvoji treći uzastopni naslov u konkurenciji timova. Dva okupljanja prije kraja sezone, pred njima je još i ta formalnost da potvrde i naslov među konstruktorima, a ostaje za vidjeti da li će Kawasaki imati i viceprvaka. Naime, Davies se ovom pobjedom približio Sykesu na samo 9 bodova, a još je 50 bodova u igri.

Za Kawasaki se nemalo zakomplicirala situacija i u Supersport prvenstvu. Taman kad je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku, Sofuoglu je pao na kvalifikacijama i slomio kuk, zbog čega je bio prisiljen propustiti utrku. Jedina dobra vijest za njega je da Mahias s Yamahom nije mogao bolje od četvrtog mjesta, pa tako vozač Kawasakija dvije utrke prije kraja zaostaje samo 9 bodova. No, ostaje za vidjeti hoće li se Turčin stići vratiti na stazu do kraja sezone i u kakvom stanju. Inače, u Magny Courseu je do svoje prve pobjede došao finski vozač Tuuli s nepunu sekundu prednosti u odnosu na Caricasula, obojica na Yamahama, dok je treći bio Jacobsen na MV Agusti.

TRENUTNI POREDAK:

Superbike (nakon 22 utrke)
1. J. Rea – Kawasaki – 456 bodova
2. T. Sykes – Kawasaki – 336
3. C. Davies – Ducati – 327
4. M. Melandri – Ducati – 281
5. A. Lowes – Yamaha – 200

Supersport (nakon 10 utrka)
1. L. Mahias – Yamaha – 154 boda
2. K. Sofuoglu – Kawasaki – 145
3. S. Morais – Yamaha – 122
4. J. Cluzel – Honda - 115
5. P.J. Jacobsen – MV Agusta – 95

fbmp ytmp imp