Motosport

MotoGP: Sjajne utrke u Aragonu

59c7d2fd4d0899.89564769

Vozači koji su pobijedili u Aragonu ujedno su i glavni favoriti za naslove prvaka. Ali nije ništa riješeno.

Iako nije uspio Hondu podesiti ni izbliza kako bi želio, Marquez je ipak izvukao pobjedu. Pomogla mu je nevjerojatna sposobnost da vozi na rubu pada, a da se svejedno ostane na dva kotača, ali imao je i sreće u tome što je njegov timski kolega zapeo na startu, iza onih koji su te nedjelje bili sporiji od njega, a teški za pretjecanje. Jedan od njih bio je i Rossi, koji je nastupio samo tri tjedna nakon teškog loma noge i nije popuštao, pa je tako Pedrosu umalo izgurao sa staze dok ga je ovaj na najdužoj ravnici pokušao proći pri kakvih 300 km/h.

Uglavnom, u samoj završnici se Pedrosa sasvim približio timskom kolegi, no nije bio u prilici i napasti ga, a ionako je pitanje bi li uopće bio sklon riziku pretjecanja u trenutku kad je Marquez u borbi za naslov. Dakle, Marquez prvi, Pedrosa drugi, a Lorenzo treći u svojoj najboljoj utrci otkad je presjeo na Ducati.

Nije mu to bilo prvi put da je na podiju, niti da je prvi put vodio utrke s Ducatijem, ali ovaj put je Lorenzo dosad najduže bio sasvim naprijed, punih 15 krugova, a na kraju je za pobjednikom zaostao samo 2 sekunde. Sve to sa mekom stražnjom gumom, koju je bio prisiljen odabrati, iako je znao da je neće moći do kraja sačuvati. No, uspio ju je manje uništiti od timskog kolege Doviziosa, koji je inače u tome najveći majstor, ali je u Aragonu imao previše problema sa svojim Desmosedicijem i završio je tek sedmi, sa 7,5 sekundi zaostatka.

To znači da Marquez, koji je prije Aragona bio bodovno sasvim poravnat s Doviziosom, sada ima zdravih 16 bodova prednosti, dok Vinales, koji je završio 4., sad već kaska 28 bodova. Španjolac je imao problema s potrošnjom stražnje gume na svojoj Yamahi i ni u jednom trenutku nije bio blizu pobjedi, za razliku od Rossija koji se u prvoj polovici utrke držao pri samom vrhu. To što je malo posustao u završnici i završio na 5. mjestu nije toliko posljedica pojačane boli, koliko fizičke iscrpljenosti nakon što proteklih tjedana nije mogao trenirati punom snagom.

Iako su njihove vožnje bile u sjeni sjajno iščupane pobjede Marqueza i impresivnog povratka Rossija, posebne pohvale zaslužuju i braća Espargaro. Nakon otvorne utrke u Kataru, Aleix je ponovio najbolji rezultat Aprilije, ali ovaj put je njegov vremenski zaostatak pri osvajanju 6. mjesta bio još mrvicu manji i završio je unutar 7 sekundi za Marquezom. To je razlika od otprilike 3 desetinke sekunde po krugu.

Njegov brat Pol je ostvario dosad najmanji zaostatak za KTM, prošavši ciljem 14 sekundi za pobjednikom, što je u nevjerojatno poravnatoj MotoGP klasi dostatno tek za 10. mjesto, dok je testni vozač Mika Kallio završio kao 11. Obojica su vozili s najnovijom i bitno poboljšanom verzijom čeličnog okvira (ove sezone ih je bilo barem dvadesetak) i tako osigurali da među prvom desetoricom imamo 5 različitih marki motocikala. Nedostajao je samo Suzuki. Dvanaesto mjesto Iannonea je nešto na što smo se navikli, ali očekivali smo više od mlađeg kolege Rinsa, koji je završio 17.

Nakon što je pao dok je bio u vodstvu u Moto2 utrke u Misanu, Morbidelli je dobio naredbu da vozi na sigurno i vodi računa samo o tome da bude ispred Luthija. koji mu se primakao sa 9 bodova zaostatka. No, jednom kad je namirisao pobjedu, Morbidelli je zaboravio na oprez te se u riskantnom i briljantnom pretjecanju sunovratio ispred Pasinija kako bi pobijedio s manje od 15 stotinki prednosti. Morbidelliju i Pasiniju se u posljednjim krugovima opasno približio i Oliviera na KTM-u, završivši unutar 6 desetinki, dok se ranije spomenuti Luthi uspio obraniti od Bindera, drugog vozača KTM-a, i završiti kao 4.

Nakon jutarnje magle i kašnjenja programa, Moto3 utrka je skraćena na samo 13 krugova. To je dalo naslutiti još veću neizvjesnost nego obično, no na kraju je svejedno pobijedio onaj najbolji. Doduše, malo je iznenadilo što je Mir odlučio izaći kao vodeći na stražnju ravnicu dugačku skoro 1 km, jer je to značilo da će barem jedan ili dva vozača iskoristiti njegovu zavjetrinu. Međutim Mir je imao plan da leluja lijevo - desno i tako je zatvorio i zbunio Di Giannantonia te prošao ciljem samo 4 stotinke sekunde prije njega. Trećeplasirani Bastianini je kasnio samo 5 stotinki, pri čemu je njih 14 bilo unutar dvije sekunde za pobjednikom.

Iako je zbog tog opasnog vijuganja u zadnjem krugu dobio kaznu od 6 startnih pozicija na idućoj utrci u Motegiju, to u bitnome ne umanjuje vrlo realne šanse da već tamo, tri utrke prije kraja sezone, postane Moto3 prvak. Naime, Fenati je bio sporiji za 1,3 sekunde i završio na 10. mjestu, što znači da Mir sada ima ogromnu zalihu od 80 bodova. Ako u Motegiju bude prvi ili drugi svakako osvaja titulu, ali osvaja je u svakom drugom scenariju u kojem ne gubi više od 5 bodova u odnosu na Fenatija.

Ustvari, čini se poprilično izvjesnim da će baš trojica vozača koji su pobijedili u Aragonu biti i prvaci u svojim klasama. Morbidelli sad ima 21 bod više od Luthija, a u prilog mu ide i to što je ove sezone pobijedio čak 8 puta, dok je Švicarac slavio samo jednom. I Marc Marquez je trenutno u najboljoj formi, a uz to je na barem dvije do tri od četiri preostale utrke glavni favorit. No, guma je okrugla i još ništa nije riješeno u MotoGP klasi, daleko od toga.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji, uz napomenu da je okupljanje u Motegiju na rasporedu od 13. do 15. listopada.

TRENUTNI POREDAK (nakon 14 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 224
2. A. Dovizioso – Ducati – 208
3. M. Vinales – Yamaha – 196
4. D. Pedrosa – Honda - 170
5. V. Rossi – Yamaha – 168

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 248
2. T. Luthi – Kalex – 227
3. M. Oliviera – KTM – 157
4. A. Marquez – Kalex - 155
5. F. Bagnaia – Kalex – 130

Moto3
1. J. Mir – Honda – 271
2. R. Fenati – Honda – 191
3. A. Canet – Honda – 173
4. F. Di Giannantonio – Honda – 137
5. J. Martin – Honda – 134

fbmp ytmp imp