Motosport

MotoGP: Novi Ducati u novim bojama za 2018.

DucatiMotoGP18

Ovo što vidite nije nužno i ono što ćete gledati iduće sezone. Aerodinamika će biti rafinirana, a stići će i novi okvir.

Ducati je u Bologni otvorio sezonu predstavljanja MotoGP momčadi za 2018. Izuzmemo li dodavanje sive boje u tradicionalnu crveno bijelu-kombinaciju, i izostanak pokoje sponzorske naljepnice, djeluje kao da sve ostaje isto kao i prošle sezone. No, zapravo bi na Desmosediciju GP18 sve trebalo biti barem malo drugačije nego na pobjedničkom GP17.

Stvar je u tome da je na razotkrivanju novog motocikla, zapravo, pozirao stari Desmosedici GP17 u novim bojama. GP18 će imati novi agregat, koji bi trebao ljepše razvijati snagu i biti još eksplozivniji na samom vrhu, a sprema se i evolucija aluminijskog okvira, s kojim bi vozači konačno mogli dobiti bolji osjećaj za prednji kraj i tako prenositi više brzine kroz sredinu zavoja, što je bolna točka Ducatija.

Taj novi okvir bi trebao debitirati krajem siječnja na zimskim testiranjima u Sepangu, ali će, čini se, biti montiran na samo jedan motocikl. Priprema se i novi aerodinamični paket, s krilcima koja će ljepše sjeći zrak, a možda i manje bosti oko, no takve će oplate biti spremne tek negdje početkom sezone. Čini se da u igri ostaje i misteriozna „kutija za salatu“ smještena ispod repa, čiji sadržaj još uvijek nije sa sigurnošću potvrđen. Teorije idu od toga da je riječ o sustavu koji otvara ventil u ispuhu, preko žiroskopa koji bi svojom vrtnjom u kontra smjeru olakšavao prebacivanje motocikla ili pak „upijao“ energiju od ovjesa i tako još bolje regulirao njegov rad.

Vozačka kombinacija ostaje nepromijenjena. Aktualni viceprvak Andrea Dovizioso želi ponovo u borbu za naslov, a peterostruki prvak Jorge Lorenzo se nada da će u što skorije vrijeme ubosti prvu pobjedu za Ducati. Utoliko više što treba dogovoriti novi ugovor za 2019. godinu, a teško da će Ducati biti spreman ponovo izdvojiti 10 ili 12 milijuna eura za nekog tko je po rezultatima drugi vozač momčadi. Uostalom, proračun za plaće vozača je ograničen, a jasno je da će i Dovizioso, nakon prošlogodišnjih rezultata, s pravom tražiti više od jednog milijuna eura godišnje.

Osim toga, na nekoliko utrka će ponovo nastupiti i test vozač Michele Pirro, a suradnju s Ducatijem je produžio i Casey Stoner, koji će također biti prisutan na predstojećim testiranjima u Maleziji. Ugovor s Ducatijem imaju i Petrucci i Miller, vozači privatne momčadi Pramac Ducati.

Dodatne fotografije Desmosedicija u novim bojama pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp