Motosport

SBK: Dvostruka pobjeda Kawasakija u Assenu

hi 04 Assen WorldSBK 2018 Sunday SykesC87Q7213

Rea se u obje utrke borio s domaćim Vd Markom na Yamahi, dok je Sykes dominirao u nedjelju.

U subotnjoj Superbike utrci u Assenu, Rea je s Kawasakijem došao do osme uzastopne pobjede na toj stazi, no nije mu bilo lako. Na radost domaće publike, Michael Van der Mark ga je s Yamahom uporno pritiskao te je dva kruga bio i u vodstvu. Na polovici utrke se Rea vratio naprijed, no borbi za pobjedu se priključio i Davies na Ducatiju. Pred kraj utrke se Rea ipak uspio malo izdvojiti i doći do treće pobjede ove sezone s manje od sekunde prednosti u odnosu na Vd Marka, koji pobjegao 3 desetinke sekunde trećeplasiranom Daviesu.

Iako je zaostao manje od 1,5 sekunde za pobjednikom, Sykes je bio tek četvrti, no zato se svima osvetio na nedjeljnoj utrci, kad je bio klasa za sebe i osvojio prvu pobjedu sezone u doista dominantnom stilu. S popriličnim zaostatkom, Rea i Vd Mark su većinu utrku proveli u još jednom dvoboju, ovaj put za drugo mjesto, koje je nakraju ugrabio Rea i tako Kawasakiju osigurao dvostruku pobjedu. Najbolji vozač Ducati bio je „privatnik“ Fores na 4. mjestu, dok se Davies, nakon lošeg starta, uspio probiti samo do pete pozicije. To znači da Rea sada ima već sasvim konkretnih 30 bodova više od njega.

U nevjerojatno uzbudljivoj Supersport utrci je nakon dugo vremena do pobjede došao Jules Cluzel (Yamaha), no junak dana bio je Randy Krummenacher. Švicarac je nakon problema sa svojom Yamahom u krugu zagrijavanja u utrku krenuo kao posljednji, ali se nevjerojatno lakoćom probijao kroz poredak sve do drugog mjesta, a malo je nedostajalo da uhvati i Cluzela, prošavši ciljem sa samo 3 desetinke sekunde zaostatka. O kakvoj je utrci bilo riječ najbolje svjedoči da su treći De Rossa (MV Agusta) i četvrti Mahias (Yamaha) zaostali jedva nešto više od tri desetinke sekunde, a i petoplasirani Stapleford (Triumph) je imao manje od sekunde zaostatka za pobjednikom.

TRENUTNI POREDAK:

SBK (nakon 8 utrka)

1. J. Rea – Kawasaki – 159 bodova
2. C. Davies – Ducati – 129
3. M. Melandri – Ducati – 115
4. M. Vd Mark – Yamaha – 103
5. T. Sykes – Kawasaki – 101

Supersport (nakon 4 utrke)

1. L. Mahias – Yamaha – 71 bod
2. R. Krummenacher – Yamaha – 70
3. S. Cortese – Yamaha – 64
4. J. Clusel – Yamaha - 50
5. F. Caricasulo – Yamaha -49

fbmp ytmp imp