Motosport

Dakar 2022: Najteži ikad?

Laia Sanz GASGAS Factory Racing Dakar Rally 2021

Ovogodišnji Dakar Rally je bio možda najbolji ikad. Sad kad je ugrubo predstavljena ruta za 2022., postavlja se pitanje hoće li idući Dakar možda biti najteži ikad?

Organizatori relija Dakar iskoristili su održavanje Andalucia Rallyja, kojeg također organiziraju, kako bi predstavili grubi nacrt nove jurnjave u Saudijskoj Arabiji. Doznali smo tako da će se idući reli Dakar voziti od 2. do 14. siječnja i da bi pritom trebalo biti u igri manje kamenja i više pijeska, s time da bi tri etape, uključujući i onu maratonsku nakon koje nema pomoći mehaničara, trebale biti kompletno odrađene u pješčanim dinama. To bi mogao biti strašan izazov za vozače, posebno amatere.

Ha'il je grad iz kojeg se kreće, cilj je u Jeddahu, a dan odmora je 8. siječnja u Rijadu. Razlika u odnosu na dva dosadašnja relija održana u Saudijskoj Arabiji je u tome što dobar dio rute prolazi samim jugoistokom zemlje, kroz strahopoštovanja vrijednu apsolutnu pustoš koju nazivaju „Empty Quarter“. Navigacija će tu biti itekako zahtjevna, s time da će se po prvi put koristiti elektronski „roadbook“, ali će on, u konkurenciji motocikala i četverocikala, biti dostupan samo elitnim vozačima.

I dok će nešto više detalja o samoj ruti biti poznato tek krajem studenog, pripreme glavnih momčadi su u punom jeku. Potvrđuju to i transferi vozača, pri čemu smo već pisali da je KTM preoteo Hondi ovogodišnjeg pobjednika Kevina Benavidesa, a uoči Andalucia Rallyja je objavljeno da je Honda uzvratila sličnom mjerom. Naime, oni su iz momčadi Husqvarne, koja je u vlasništvu KTM-a, namamili Quintanillu, zamijenivši tako Argentinca za Čileanca. Da su južnoamerički vozači trenutno na visokoj cijeni potvrđuje i to što je za momčad Hero Motosport netom potpisao Argentinac Franco Caimi, koji je ove godine vozio za Yamahu.

Dakar Ruta 2022 1 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp