Novosti

Dakar 2013: 5. etapa

slikaXX

Još jedan dobar dan za Yamahu. Casteu je pobijedio, a Pain ostao u vodstvu. No, Despres nije daleko

Brzinski ispit kojim su se natjecatelji oprostili od Perua i pozdravili Čile nije bio posebno dugačak, no u svojih je 136 kg donio osjetno kamenitiji teren i velike probleme za Barredu. Kao pobjednik prethodne etape on je krenuo kao prvi, no na Husqvarni su pojavili problemi s pumpom za gorivo, a iako su na kraju uspjeli riješiti problem, izgubio je dovoljno vremena da s 4. padne na tek 59. mjesto ukupnom poretku, s nenadoknadivih 3 sata i 20 minuta zaostatka.

Zato su vozači Yamahe imali dobar dan. Casteu je pobijedio ispred Paina, koji je svejedno ostao u vodstvu, no najvažnije za njih je da su se za još nekoliko minuta odmaknuli od Despresa. Svejedno, KTM još uvijek dobro stoji, budući je iza Despresa smješten njegov timski kolega Faria, dok je Lopez na 6. mjestu.

Iako je Barreda ispao iz igre za pobjedu, Husqvarna je još uvijek blizu vrhu, zahvaljujući trenutno 5. Viladomsu i 7. Boturriju, koji za vodećim Painom kaska samo 14 minuta. Četvorka Honde zauzima pozicije od 10. do 13. mjesta i još uvijek se nalaze unutar dostižnih pola sata zaostatka, baš kao i 14. Duclos za upravljačem Sherca.

Nažalost, 5. etapa se pokazala i posljednjom za slovenskog predstavnika Stanovnika. Pogonski agregat njegova KTM je preko filtra za zrak inhalirao pijesak, koji je uništio sve što se uništiti dalo. Iako je raskopao cijelu mašinu, problem se nije mogao riješiti i Stanovnik je morao potpisati kapitulaciju. Tako u posljednjih 6 nastupa ima simetričnu statistiku od tri odustajanja i tri osvajanja trinaestog mjesta.

Trenutni poredak (nakon 5. etape)
1. Pain – Yamaha – 11h.51min:29sek
2. Casteu – Yamaha - +1:15
3. Despres – KTM - +6:07
4. Faria – KTM - +13:34
5. Viladoms - Husqvarna + 13:36







fbmp ytmp imp