Novosti

Novitet: BMW R 1200R

201409

Mnogi su bokser motoru koji je proslavio BMW predviđali neslavan odlazak u povijest, ali Bavarci se ne daju pa umjesto zalaska karijere bokser doživljava novu mladost. Nakon GS i RT modela na red za novu generaciju djelomično tekućinom hlađenog bokser agregata je stigao i R, kao Roadster. Ovaj prepoznatljivi naked sada također koristi agregat od 125 KS koji ujedno služi i kao noseći element unutr okvira od tanušnih čeličnih cijevi.

 

Osim agregata novost je i prednji ovjes koji više nije specifičan ovom proizvođaču već je riječ o, uvjetno govoreći" klasičnoj izokrenutoj vilici. Istovremeno je stražnji ovjes ostao Paralever i to njegova EVO inačica. Dok zadržava prepoznatljivost R 1200R donosi neke nove vjetrove u dizajnu pa je tu ispušni lonac s pet stranica, novi kontrolni instrumentu, kompaktniji stražnji kraj, ali i novo prednje svjetlo.

 

Ergonomija podešena za udobnost na duljim putovanjima te dinamičnu vožnju kada se za to ukaže prilika tipična je za ovu seriju BMW motocikala, a elektronika koja je dostupna također je nešto što smo naučili očekivati. Tu je ASC - kontrola stabilnosti, zatim DTC - dinamična kontrola proklizavanja, Dynamic ESA odnosno aktivni ovjes pa ABS i na koncu "pomoć pri mjenjanju brzina" ili kako bismo rekli quick shifter.

 

Dio navedenoga dolazi u osnovnom paketu, a dio valja nadoplatiti prilikom kupnje motocikla dok je jedna od takvih opcija i Keyless sustav koji klasični ključ zamjenjuje transponderom koji vozač nosi sa sobom. Novi BMW R 1200R će se nuditi u tri različite "filozofije" boja dakle u osnovnoj, u Stilu 1 te u Stilu 2 pa će potencijalni kupci zaista imati o čemu razmišljati prilikom kupovine.

fbmp ytmp imp