Novosti

Prerada: Praém X BMW S 1000 RR

PraemX BMW S1000RR 0

Današnji RR motocikli nisu seksi? Zato je ovaj S1000RR dobio badekostim iz ere šumovitih bikini zona.

Fotografije ove prerade šire se Internetom brže od spolnih bolesti u VW kombiju parkiranom na Woodstocku. No, ova kreacija ne zaziva hipi eru, nego jednako razuzdane disko osamdesete koje nam se, kako vrijeme prolazi, čini sve manje kičaste, a nekako sve bogatije duhom, posebno u kontekstu sterilnog aktualnog doba društvenih mreža. Potvrđuje to i ova nadahnuta francuska prerada što spaja najmoderniju tehnologiju BMW-a S 1000 RR s pojavom natjecateljskih endurance motocikala od prije tri desetljeća, koji su duhovni praoci današnjih superbike motocikala budući su na njihovim osnovama nastali i Honda RC 45 i prvi Suzuki GSX-R 750.

Uglavnom, iako je to tek druga upečatljiva kreacija pod imenom Praém, donedavno golobrada braća Berneron definitivno nisu novo ime u svijetu takvih kreacija. Način na koji su ove totalno retro oplate bešavno spojene s najmodernijom tehnologijom zaslužuje svaku pohvalu, a takvom sljubljivanju su svakako pomogli i promišljeni detalji, primjerice, rebrasti bočni poklopci agregata. Tu je i nostalgična kombinacija boja po uzoru na grafike kultnog BMW-ovog automobila 3.0 CSL koji je 1975. godine sudjelovao na 24h Le Mansa.

I ne svodi se sve samo na dizajn. U duhu endurance utrka ovaj BMW ima aluminijski spremnik goriva s čepom za brzo punjenje, crijeva za rashladnu i kočionu tekućinu imaju „guick-realese“ sistem, a poboljšanju voznih osobina sigurno pridonose ultralaki karbonski naplatci i karbonsko-keramički prednji diskovi. To je rezultiralo značajnom uštedom na rotacijskim masama, dok je cijeli motocikl olakšan za čak 20 kg u odnosu na serijski model.

Dakle, otprilike 185 „mokrih“ kilograma pokreće itekako potentnih 199 KS, vjerojatno i koja konjska snaga više s obzirom na otvoreni ispušni sustav. Buku vam ne možemo predočiti, no ako je točno da slika vrijedi tisuću riječi, onda donja galerija slika vrijedi i više od njih nekoliko tisuća. Ako pak mislite da sve to vrijedi i nekoliko tisuća eura, dobro je znati da će braća Berneron rado preraditi vaš primjerak BMW-ovog superbikea. Samo stanite u red.

fbmp ytmp imp