Novosti

Novitet: Honda CBR 250 RR

2160725 001H

Hoćemo li ugledati i „europsku“ verziju 350 i je li ovo najava dizajnerskog smjera budućeg Firebladea?

Honda je u Indoneziji predstavila potpuno novi model CBR 250 RR. Zašto baš u Indoneziji? Zato jer se tamo i proizvodi, a na tom će se ogromnom tržištu i najprije početi prodavati. Kažu do kraja 2016., nakon čega bi trebao krenuti izvoz i na japansko tržište. Loša vijest je da Europa nije u planu, a dobra vijest je kako se ipak očekuje da će jednog dana stići i na ove meridijane. Još bolja vijest je da bi u tom slučaju bila riječ o snažnijem modelu, koji bi nosio oznaku 300 ili (najvjerojatnije) 350.

A dok se to ne dogodi, netom predstavljeni CBR 250 RR je vrlo dobra najava onog što slijedi. Dakle, riječ je o potpuno novom motociklu, koji se od dosadašnjeg modela CBR 300R već u startu dramatično razlikuje po tome što umjesto jednocilindričnog ima dvocilindrični pogonski agregat, što bi trebalo rezultirati s osjetno više vozačkog uzbuđenja.

Jasno, u paketu s takvim bitno drugačijim agregatom dolazi i novi čelični okvir, na kojeg se nadovezuje aluminijska vilica asimetrične izvedbe. Pritom već i ovaj indonezijski model ima upside-down vilicu i nazubljene diskove, ali i elektronsku komandu gasa s pripadajućom mogućnošću biranja između tri načina razvijanja snage.

No, nije stvar samo u tehnici, ima nešto i u dizajnu, pa je tako CBR 250 RR gotovo identičan Hondinom prototipu „Light Weight Super Sports Concept“ koji je predstavljen prošle jeseni na Tokyo Motor Showu. Glavna razlika odnosi se na dvostruki završetak ispušnog sustava, što je zanimljivo rješenje u toj klasi (koje uz to nagovješćuje da bi se s lakoćom mogle ispuniti Euro4 norme), dok je zašiljeni nos ukrašen originalno dizajniranim LED svjetlima.

Može li atraktivni CBR 250RR biti najava novog dizajnerskog pravca i za „prave“ CBR modele? Ne bi imali ništa protiv, no pitanje je hoće li oni uopće biti u prodaji iduće godine. Naime, za CBR 600 RR se sve glasnije šapuće kako zbog nametnutih Euro4 normi čak ispada iz proizvodnje, dok novi litarski superbike model skoro zasigurno dolazi u 2017. No, još nismo na čistu hoće li to biti novi CBR ili možda ipak sportski (i skupocjeni) VFR.

2160725 002H

fbmp ytmp imp