Novosti

Pretpremijera: Norton 1200 V4

Norton V4 Superbike

Iz Nortona (ponovo) najavljuju superbike s 200 KS. Trebao bi biti predstavljen krajem (ove?) godine.

Iako bi računalno generirana slika dala naslutiti kako je dugo najavljivani britanski superbike još uvijek miljama daleko, iz Nortona su objavljivanje ove službene fotografije popratili tvrdnjom da će do kraja ove godine predstaviti i stvarni prototip budućeg (malo)serijskog modela. To, zapravo, i ne bi trebalo biti tako teško budući bi se prototip trebao bazirati na natjecateljskom motociklu s kojim već godina nastupaju na TT Isle of Man utrkama.

Kao i natjecateljski motocikl, koji koristi Aprilijin agregat iz modela RSV4, i cestovni model bi trebao pokretati V4 agregat, ali nastao u vlastitoj režiji, s kutom između cilindara od 72° i nekih 1.200 ccm iz kojih bi se trebalo istisnuti 200 KS. Prvo će se ponuditi primjerci iz ograničene serije od 200 komada, sa skupocjenom izvedbom aluminijskog okvira, karbonskim naplatcima, Öhlins ovjesom, naprednom elektronikom i kamerom za hod unazad.

Kasnije bi se trebao pojaviti i nešto pristupačniji (a i svejedno skupocjen) osnovni model s lijevanim okvirom i nešto slabijom opremom. Osim toga, oko polovice tog V4 agregata razvijaju i dvocilindrični model od 650 ccm, za kojeg najavljuju sumnjivo ambiciozni omjer od 100 KS i 100 kg.

Ako ne bude daljnjih kašnjenja, prvi V4 motocikli će biti isporučeni negdje idućeg ljeta, a do onda će u ponudi Nortona i dalje ostati samo retro model Commando, pod uvjetom da njegov zrakom hlađeni agregat uspiju svesti na Euro4 norme.

fbmp ytmp imp