Novosti

Noviteti: Honda CRF450R i CRF450RX

76061 17YM CRF450R uvodna

Nakon 8 godina, Honda je predstavila prvi potpuno novi CRF450R. I odmah mu pridružila „cross-country“ blizanca CRF450RX.

Već smo navikli da su ono što proizvođači svake godine pompozno navode kao nove motokros modele najčešće samo evolucije prethodnika. No, kod netom predstavljenog modela CRF450R za 2017. doista se može govoriti o potpuno novom stroju, što i ne bi trebalo čuditi s obzirom da je njegov prethodnik evoluirao punih 8 godina.

Tako će se CRF450R odsad bazirati na sedmoj (i potpuno novoj) generaciji aluminijskog okvira, koji diktira i „kompaktniju“ geometriju, s nižim težištem i kraćim osovinskim razmakom. Pritom je zanimljivo da Honda odustaje od KYB zračne vilice i prelazi na Showa upside down vilicu s klasičnim oprugama.

Jednocilindričnom agregatu je poboljšano disanje te je za čak 11% snažniji od prethodnika, pri čemu u Hondi tvrde da način razvijanja snage osigurava i bolje prianjanje stražnje gume. Elektropokretač je dostupan kao opcija, dok spremnik goriva od lakog titana dolazi u seriji, a potpuno nove oplate su oblikovane tako da budu što aerodinamičnije, ali i da vozaču osiguraju potpuno slobodu pri kretanju.

Apsolutna novost je i predstavljanje dosad nepostojećeg modela CRF 450RX. Riječ je o „cross-country“ motociklu, odnosno mješavini motokros i hard-enduro pristupa. Pritom je RX nastao izravno na osnovama novog CFR450R, ali za razliku od njega ima nešto veći spremnik goriva, manji stražnji kotač (18 cola), hard-enduro ovjes i drugačiju elektroniku, a uz to u seriji dolazi i s bočnim osloncem te elektropokretačom.

Više konkretnih informacija o ovim novitetima pročitajte u idućem broju Moto Pulsa, a dodatne fotografije potražite u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp