Novosti

EICMA 2016: BMW R nineT Urban G/S

P90235458

Iako na lijep način odaje počast praocu putnih endura, Urban G/S je ipak previše urban, a premalo ruralan.

Kao što se i dalo naslutiti, BMW je na EICMA sajmu predstavio i petu verziju retro modela nineT. Ovaj odaje počast kultnom modelu s kojim je izmišljena klasa putnih endura, no ima pomalo zbunjujući naziv R nineT Urban G/S. Pritom je jasno otkud ovo G/S, tako su prvih nekoliko godina nazivali GS modeli, ali Urban? Shvatite to kao jasno upozorenje (ili opravdanje) iz BMW-a da ovaj G/S nema veze s bilo kakvim endurom, pa ni onim putnim.

Naime, Urban G/S je zamaskirani R nineT Scrambler, koji je sam po sebi strogo orijentirani cestovni motocikl. Tako je Urban od Scramblera naslijedio i strogo cestovni ovjes (hod 120 mm sprijeda i 140 mm straga), isto takve gume (i dimenzijama i profilom) kao i lijevane naplatke koji nemaju veze s originalnim G/S modelom.

Zato je vizualno odavanje počasti itekako uspjelo. R nineT Urban G/S doista budi asocijacije na prvi G/S, uz tu bitno razliku da ova reinkarnacija ipak ima 110 KS, uglađenu mehaniku, snažne kočnice, ABS, kontrolu proklizavanja... Doduše, za ovo potonje morate nadoplatiti, baš kao i za žbičane naplatke i terenske gume (vidi donju fotografiju) s kojima je ovaj retro model otprilike onoliko manje Urban koliko je više G/S.

Više o ovom novitetu pročitajte u Moto Pulsu.

P90235463

fbmp ytmp imp