Novosti

Pretpremijera: Vanguard Roadster

Vanguard

U utrci za najčudniji koncept, američki Vanguard pobjeđuje za cijeli krug. I to bez uplitanja Rusa.

Ako vam se čini da se u SAD-u u posljednje vrijeme događa nešto čudno, onda bi vam Vanguard Roadster mogao samo produbiti taj osjećaj. Naime, riječ je o novom američkom motociklu, nastalom u New Yorku, ili da budemo još precizniji u Brooklynu, a kod kojeg je barem nekoliko stvari čudno. Ako ne i sve.

Prvo; dizajn. Njega je osmislio suosnivač tvrtke Edward Jacobs, koji je ranije radio za manufakturu Confederate. To donekle objašnjava stvar, iako se mora priznati da su Confederate motocikl u toj svojoj originalnosti i željom za spektakularnim uvijek bili nekako pozitivno čudni. Vaguard Roadster je samo čudan.

Čudna je i sama konstrukcija motocikla. Vanguard Roadster se sastoji od tri velika dijela, koja, navodno, u cjelinu povezuje samo 5 vijaka. Središnji dio je kompletna pogonska grupa, sa S&S X-Vedge agregat kao glavnim nosivim elementom, te 6 brzinskim mjenjačem, jednorukom vilicom s integriranim kardanom i skrivenim monoamortizerom. S prednje strane se na to sve nadovezuje prednja vilica, a s gornje strane ravna platforma na kojoj nalazimo karbonski spremnik goriva i sjedalo.

Uz sve to, nemalo čudi da bi Vanguard Roadster do 2018. trebao uči u proizvodnju, a onda još i više čudi da je planirana cijena od 30.000 dolara. Čak i ako uzmemo u obzir da na serijskom modelu neće biti kamere kao na ovom funkcionalnom prototipu, nego obični retrovizori, to je neuobičajeno niska brojka za jedan maloserijski motocikl, koji je uz to opremljen i Brembo i Öhlins komponentama. Trenutno se nudi dosta egzotičnih modela također pokretanih S&S agregatima, a koji koštaju višestruko više.

Tvrde da je takva cijena moguća zbog toga što se išlo na minimalni broj potrebnih dijelova. To je na tragu priče dizajnera Jacobsa o tome da nijedan detalj nije samo forma nego mora imati i korisnu funkciju. Što nas onda navodi do zaključka da i ove rupe na završecima nisu samo rupe, nego i još nešto, pa bi tako mogle biti završeci skrivenog ispušnog sustava. Ako je tome tako, onda ispušni sustav ima i funkciju grijača sjedala. A onda i učinkovitog sredstva za kontracepciju. Možda i trajnu.

Vanguard2

fbmp ytmp imp