Novosti

BMW R 1200 GS xDRive Hybrid 2WD: Šala ili zbilja?

P90252893 highRes r 1200 gs xdrive hyb

GS s elektro pogonom na prednji kotač predstavljen je kao prvoaprilska šala. No, je li doista?

Nekako je postala tradicija da pojedini proizvođači motocikala za 1. travanj pripreme neku lažnu vijest. No, rijetko koja prvoaprilska šala je bila tako uspješna, odnosno prevarila toliko novinara, kao ona koju je ove godine pripremio BMW. Možda zato jer je njihovo priopćenje u najvećoj mjeri djelovali bavarski ozbiljno. Ili možda zato jer su najbolje one šale koje se baziraju na istini?

Dakle, BMW je 1. aprila izdao press materijale o novom modelu R 1200 GS xDrive Hybrid, odnosno GS-u koji u prednjem kotaču ima elektromotor, što ga čini prvim ozbiljnim hibridnim motociklom s pogonom na oba kotača. Sve to je bilo popraćeno i fotografijom, kao i dosta iscrpnim tekstom kojim se objašnjava način funkcioniranja. Posebno sočan dio priče je onaj gdje opisuju kako elektromotor služi i kao generator, te tako ima i ulogu kočnice. Zahvaljujući tome, drugi prednji disk postaje višak, pa na ime toga taj hibridni GS nije ništa teži od standardnog modela.

Da cijela priča ipak „smrdi“ postaje razvidno tek u onom dijelu gdje spominju kako se testni vozač nije zaustavio na Nord Capu, nego je preko smrznutog mora potegnuo skroz do Sjevernog pola i natrag. Pritom mu i na -56° C uopće nije bilo hladno budući je bio opremljen BMW-ovom toplom „oblekicom“.

Izuzmemo li taj lovački dio priče, takvo rješenje se čini sasvim logičnim, posebno na motociklu koji je, barem načelno, namijenjen i off-road vožnji. Kad se stražnji kotač zavrti u prazno, aktivira se prednji pogon i tako vas izvlači iz gliba. Dodatni razlog što su neki novinari nasjeli na tu priču nalazimo i u tome što su se vjerojatno prisjetili kako je BMW-ov vjerni partner i proizvođač dodatne opreme Wunderlich krajem 2015. predstavio koncept X2 (donja fotografija). I tu se radilo o GS-u s pogonom na oba kotača, s time da je elektromotor nudio i mogućnost uključivanja hoda unazad.

I sad tu priča postaje doista zanimljiva. Naime, britanski MCN je u međuvremenu doznao da je samo nekoliko dana prije tog lažnog priopćenja BMW i službeno predao zahtjev za patent „motocikla s električnim pogonom na prednji kotač“. Jasno, sve to ne mora značiti ništa, no imajući sve to u vidu ne bi nas čudilo da se ova prvoaprilska šala jednog dana pretvori u zbilju. Zapravo, čudilo bi nas da se to ne dogodi.

Wunderlich X2 1

fbmp ytmp imp