Novosti

Zapata Flyride – leteći „jet-ski“

Zapata 1

Ako je „jet-ski“ motocikl za vodu, onda je Zapata Flyride motocikl koji lebdi iznad vode. I pritom čini čuda.

Dok nam se čini da čovječanstvo nazaduje, lako je zanemariti činjenicu da posljednjih godina ne svjedočimo samo rapidnom razvoju ljudske gluposti, nego i rapidnom razvoju tehnologije. Mogli bi sad raspravljati kako su te dvije stvari u uzročno posljedičnoj vezi, no u ovoj igrački nema ništa glupo. Barem tako misli dijete u nama.

Franky Zapata je bivši jet-ski svjetski prvak, koji se posljednjih godina posvetio razvoju lebdećih strojeva za zabavu. Među njima su najzanimljiviji oni koji to čine iznad vode, a za to koriste snagu modernih jet-ski plovila.

Takav je slučaj i s najnovijim izumom. Dakle, Zapata Flyride možda izgleda kao igračka, što u stvari i jest, ali sa svoje stražnje strane ima fleksibilnu cijev, koju treba povezati sa jet-skijem od 155 do 400 KS. Dakle, jet-ski je taj koji daje propulziju, odnosno šalje vodu pod visokim pritiskom, koja onda izlazi kroz mlaznice na bokovima Flyridea i tako stvara potisak dovoljan da se cijela stvar vine u zrak. Štoviše, na Flyrideu mogu istovremeno lebdjeti, ili letjeti, vozač i suvozač ukupne težine od 200 kg, pod uvjetom da je na drugom kraju fleksibilne cijevi jet-ski s kakvih 300 KS.

Pomoću računala, brojnih senzora i automatskog podešavanja, Flyride automatski održava ravnotežu kad je u zraku, a tu je i posebni tipka, čije pritiskanje, ako ste dovoljno visoko, rezultira automatskim izvođenjem valjka. Može i dvostrukog.

Dodatno fascinira da je za ovo čudo tehnike predviđena razumna cijena od kakvih 7.000 eura. No, to je samo dio priče jer vam uz to treba i jet-ski, a ako pritom želite uživati do maksimuma nabavi ćete onaj od barem 300 KS. Zadnji put kad smo pogledali, Kawasaki Ultra 310X je koštao 137 tisuća kuna, odnosno 18 tisuća eura.

Bilo kako bilo, iako slike obično govore puno više od riječi, u ovom slučaju, da mi mogli povjerovati, svakako morate pogledati i ovaj VIDEO.

Zapata 3

 

Zapata 2

fbmp ytmp imp