Novosti

Harley-Davidson LiveWire će koštati 29.799 $

LiveWire2

I to bez poreza! Nije to jedina brojka koju je Harley-Davidson upravo otkrio o svom električnom motociklu, ali je svakako najzanimljivija.

Već neko vrijeme znamo da serijski LiveWire nosi modelsku oznaku 2020., što na američkom-engleskom znači da bi prodaja trebala krenuti još tijekom ovog ljeta. Osim toga, u Milanu smo vidjeli kako će taj serijski model izgledati, te doznali da će biti opremljen Showa SFF-BP i BFRC-lite ovjesom i Brembo kočnicama, kao i da će imati senzor nagiba za bolji rad kontrole proklizavanja i ABS-a.

Sada su na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu konačno otkrili i barem neke konkretnije brojke. Doznali smo tako da LiveWire ubrzava od 0 do 60 mph (96,6 km/h) za 3,5 sekunde, a da autonomija u gradskoj vožnji, s jednim punjenjem baterije, iznosi 110 milja, odnosno 177 km. Riječ je o solidnom početku, no ni nije da nam od tih brojki zastaje dah.

Zato bi vas možda mogla šokirati najavljena cijena za američko tržište od 29.799 dolara, to više što je riječ o cijeni bez poreza. No, proizvode Harley-Davidson ste dosad mogli optužiti za štošta, ali ne i da su jeftini, čak i kad su mehanički jednostavni, Dakako da isto vrijedi i za LiveWire, kao model budućnosti. Čisto usporedbe radi, Ultra Limited na tom istom američkom tržištu košta 28.089 dolara.

Ipak, da stavimo stvari u pravi kontekst, spomenimo i to da DSR, najskuplji elektrocikl američke marke Zero, na tamošnjem tržištu košta, također bez poreza, 16.496 dolara. To je 55% svote koju treba izdvojiti za LiveWire, a po tamošnjim standardima u gradskoj vožnji DSR nudi autonomiju od 179 milja, odnosno 288 km. To je 111 km više od onog što se deklarira za LiveWire.

Inače, prodaja u Hrvatskoj zasad nije predviđena, no ako kao indikatore uzmemo spomenute cijene Zero DSR-a i Harley-Davidsona Ultra Limited, onda smo skloni zaključiti da bi vas LiveWire mogao olakšati za kakvih 250 do 300 tisuća kuna.

Ipak, sve to treba promatrati kroz prizmu toga da je LiveWire prvi pravi elektrocikl kojeg na tržište izbacuje neki od velikih proizvođača motocikala. A tko bi rekao da će baš taj dozlaboga tradicionalni Harley-Davidson biti tako hrabar da prvi iskoristi reklamni slogan „Budućnost je stigla. I ona je električna.“ Nadamo se da je i ekstatična. 

LiveWire Action4

fbmp ytmp imp