Novosti

Moto Guzzi Centenario modeli za 100. rođendan

01 MotoGuzzi V85TT V7 V9 versioni Centenario

Legendarna talijanska marka će 15. ožujka proslaviti stotu, pa su u to ime izbacili posebne Centenario modele.

Ne radi se tu o nekim tehničkim novostima, nego o posebno obojanim i nedavno obnovljenim modelima V7 Stone, V85 TT i V9 Bobber. Tako je na tim posebnim Centenario modelima spremnik goriva satenasto sivi, sjedalo je lagano smeđe, dok su prednji i stražnji blatobran te bočni poklopci ispod sjedala, u nježno zelenoj nijansi. Osim toga, Centenario modeli imaju i zlatno obojanu značke na spremniku goriva, a dijelom su zlatni brojevi i slova u oznakama modela ispod sjedala.

Inače, kombinacija boja za Centenario modele je inspirirana onima s GP motocikla Otto Cilindri, koji je sa svojim V8 agregatom i oklopom tipa zvono još tamo 1955. godine dohvatio 285 km/h. U Moto Guzziju se pozivaju i na boje natjecateljskog modela 350 Bialbero, koji je u svjetskom prvenstvu klase 350 odnio 5 titula prvaka od 1953. do 1957. godine. Konačno, podsjetit će nas da je sličnu nijansu zelene boje nosio i Normale, prvi motocikl u povijesti Moto Guzzija.

02 V85 TT Centenario

Ako sve prođe po planu, velika proslava 100. rođendana imala bi se održati od 9. do 12. rujna u mjestu Mandello del Lario, gdje je od prvog dana smještena Moto Guzzi tvornica. U sklopu nje je i zračni tunel, za kojeg reći da je prvi kojeg je imao neki proizvođač motocikala.

U nastavku vam prenosimo i službeno izvješće iz tvrtke Piaggio Hrvatska, na kraju kojeg su navedene i cijene za ove posebne modele.

02 v7 stone centenario 

 

Stoljeće povijesti, sto godina spektakularnih motocikala, pobjeda, pustolovina i mitskih osobnosti izgradili su legendu orla iz Mandella.
Moto Guzzi slavi ovaj posebni rođendan nizom događanja u 2021. koji kulminiraju Svjetskim danima Moto Guzzi u Mandelo del Lariu od 9. do 12. rujna.
GMG - Giornate Mondiali Moto Guzzi uvijek su događaj na koji obvezno trebate doći ako ste obožavatelj, a deset godina nakon posljednjeg željno je iščekivan. Deseci tisuća obožavatelja iz cijelog svijeta doći će iskusiti nezaboravan događaj koji su omogućili Moto Guzzi, Motoraduno Internazionale Committee i općina Mandello del Lario.

Za tako posebnu priliku, Moto Guzzi će proizvesti ograničenu seriju modela u posebnoj „Centenario“ kombinaciji boja koja će biti raspoloživa na modelima V7, V9 i V85 TT samo tijekom 2021. godine.

 Ekskluzivna, elegantna i privlačna kombinacija boja s prizvukom jedinstvenog naslijeđa čije porijeklo nalazimo u estetici legendarnih motocikala koji su ispisivali povijest, prije svega “8 cilindri” iz 1955. Luda i vizionarska ideja, izvanredni motocikl napravljen za natjecanje u klasi 500 svjetskog prvenstva, toliko odvažan projekt da je bio deset godina ispred svjetske proizvodnje motocikala.

Ova ključna točka u povijesti motociklizma ima izrazito elegantnu kombinaciju boja koja je u svojoj biti čisto trkaća. Spaja mat obradu metalnog spremnika goriva sa zelenim oplatama i kožom na sjedalu, boje koje obilježavaju model 350 Bialbero, jedan od najtrofejnijih motocikala u povijesti, nadmoćnog pobjednika u klasi 350 Svjetskog prvenstva s nevjerojatnim rekordom od 9 uzastopnih titula (5 za vozača i 4 za proizvođača) od 1953. do 1957.

Zelena je isto tako prva boja kojom je Normale, prvi Moto Guzzi, bio ogrnut i vjerojatno najizvornija orlova boja. Centar za stil reinterpretirao ju je suvremenim pristupom s mat završnom obradom te povezao metalik bojama koje izražavaju čvrstoću i autentičnost marke iz Mandella. Boje motocikla usklađene su sa sjedalom prekrivenim materijalom boje prirodne kože koje ističe tipično talijansku pažnju posvećenu detaljima.

05 V9 Bobber Centenario

100 GODINA POVIJESTI NAJAUTENTIČNIJE MARKE MOTOCIKLA NA SVIJETU
Bio je 15. ožujka 1921. kad je osnovano "Società Anonima Moto Guzzi" sa svrhom “proizvodnje i prodaje motocikala te bilo koje druge djelatnosti značajne za ili povezane s metalno-mehaničkom industrijom”. U točno tom trenutku, prema sjećanjima jednog od osnivača, orao raširenih krila odabran je za novi simbol tvrtke. Od tada je orao, koji je uskoro postao poznat diljem svijeta, simbol Moto Guzzija.

Sjedište je postao Mandello del Lario, a u istoj tvornici Moto Guzzi i danas proizvodi motocikle. Ovaj industrijski pothvat obilježio je povijest svjetskog motociklizma, a dijelom kolektivne mašte postali su motocikli poput GT 500 Norgea (1928.) koji je Giuseppe Guzzi, brat osnivača Carla, vozio po arktičkom krugu, Airone 250 (1939.) i Galletto (1950.) te su pridonijeli masovnoj motorizaciji u poslijeratnom razdoblju. Tih godina otvoren je zračni tunel, prvi u svijetu u moto segmentu, koji se još uvijek može vidjeti kad posjetite tvornicu u Mandellu. Tunel je bila velika želja malog tima koji su činili izvanredni inženjeri kao što su Umberto Todero, Enrico Cantoni i dizajner koji će uskoro postati legenda, Giulio Cesare Carcano iz Milana, tvorac nevjerojatnog Otto cilindri (iz 1955.) koji je postizao 285 km/h te prototipova koji su između 1935. i 1957. osvojili 15 svjetskih brzinskih titula i 11 touring trofeja.

Nakon lakih motocikala Stornello i Dingo u 60-ima, Moto Guzzi je udahnuo život u 90° V-twin agregat od 700cm³ s kardanskim prijenosom koji će uz pomoć legendarnih modela poput V7 Special, V7 Sport, California i Le Mans ispuniti svoju sudbinu i postati simbol proizvođača iz Mandella. Ovaj je agregat stalno evoluirao da bi danas, potpomognut najnovijom elektronikom, pokretao popularne suvremene modele Moto Guzzija V7 i V9 Roamer i Bobber te V85 TT putni motocikl, prvi klasični enduro na svijetu.

Maloprodajne cijene s uključenim PDV-om i posebnim porezom na motorna vozila iznosit će za model V7 Stone Centenario 76.500 kn, za V9 Bobber Centenario 90.550 kn te za V85 TT Centenario 98.690 kn.

04 V7 Stone Centenario 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp