Motosport

SBK: Davies pao u Aragonu, pa konačno pobijedio

0AP1 1525n

Davies je Ducatiju donio prvu ovogodišnju pobjedu, no Rea i Kawasaki imaju najviše razloga za zadovoljstvo.

Davies je u Aragonu praktično nepobjediv i zbog toga je uoči prvog europskog vikenda bio papirnati favorit. No, Rea je u sjajnoj formi, u prve četiri utrke u Australiji i Tajlandu odnio je isto toliko pobjeda, pa tako ne čudi da su njih dvojica bila nerazdvojni tijekom subotnje utrke sve dok Davies, u pokušaju da malo rastegne vodstvo, nije pao samo dva kruga prije kraja. Nakon toga je Rea ležerno došao do pete uzastopne pobjede ispred Melandrija na Ducatiju i timskog kolege Sykesa na Kawasakiju, dok su Lowes i Vd Mark s Yamahama zaokružili poredak prve petorice.

Nedjeljna utrka je ponovo donijela dvoboj Reae na Kawasakiju i Daviesa na Ducatiju, s tom razlikom da je Davies ovaj put izdržao do kraja utrke i odnio pobjedu s manje od pola sekunde prednosti. Melandri je s drugim Ducatijem završio na najnižoj stepenici pobjedničkog podija, Sykes je s Kawasakijem bio četvrti, dok je Vd Mark s Yamahom ponovo zaokružio poredak prve petorice.

Iako je Davies konačno došao do pobjede, subotnji pad ga je skupo koštao tako da mu Rea već nakon 6 utrka bježi velikih 50 bodova. Sykes i Melandi drže treću i četvrtu poziciju, a s njima čini se i završava popis onih koji uopće mogu razmišljati o osvajanju naslova prvaka.

Supersport utrka u Aragonu je trebala biti utoliko zanimljivija što je po prvi put ove sezone imao nastupiti višestruki i aktualni prvak Sofuoglu, koji još nije dokraja zaliječio ozlijeđenu ruku. No, njegov je premijerni nastup trajao samo 7 punih krugova, odnosno do trenutka kada je Caricasulo izgubio kontrolu, a njegova se Yamaha prepriječila na putu vozaču Kawasakija.

Utrka je svejedno bila zanimljiva. Trojica vozača su se bespoštedno borila za pobjedu, a sve je riješeno tek u posljednjem zavoju tako da je Mahias s tvorničkom Yamahom prošao ciljem samo 14 tisućinki sekunde prije Moraisa na privatnoj Yamahi. Trećeplasirani P.J. Jacobsen je s MV Agustom je zakasnio samo 15 stotinki sekunde, dok je u drugoj grupi Cluzel (Honda) izborio 4. mjesto ispred Canduccija (Kawasaki) i Rolfa (MV Agusta). Tim rezultatom je Rolfo svoje mjesto na vrhu ukupnog poretka prepustio pobjedniku Mahiasu.

Spomenimo i to da je u Aragonu odvožena i prva utrka u klasi Supersport 300, nakon koje su na podiju završili vozači Kawasakija Ninja 300, Yamahe YZF-R3 te Honde CBR 500R. U prvoj ovogodišnjoj Superstock 1000 utrci pobjedu je odnio Rinaldi na Ducatiju ispred Marina i Tamburinija na Yamahama. Rezultate svih spomenutih utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:

Superbike
1. J. Rea – Kawasaki – 145 bodova
2. C. Davies – Ducati – 95
3. T. Sykes – Kawasaki – 91
4. M. Melnadri – Ducati – 81
5. A. Lowes – Yamaha – 65

Supersport
1. L. Mahias – Yamaha – 45
2. R. Rolfo – MV Agusta – 40
3. S. Morais – Yamaha – 34
4. K. Ryde – Kawasaki – 32
5. N. Tuuli – Yamaha – 27

fbmp ytmp imp