Motosport

MotoGP: Sjajna pobjeda Rossija u Assenu

PRPPYVWZ4D4KOYN77EWQ

U napetoj utrci Vinales je pao, Rossi pobijedio, Vinales pao, a Dovizioso s Ducatijem preuzeo vodstvo u ukupnom poretku.

Ionako uzbudljiva sezona, puno preokreta i iznenađenja, postaje sve bolja. Nakon 8 utrka imamo pet pobjednika na tri različita motocikla i čak četvoricu vodećih vozača u tjesnacu od samo 11 bodova. Okupljanje u Assenu je ponovo ponudilo ono što se od te lokacije očekuje: promjenjive vremenske uvjete, atraktivne vožnje i neizvjesne borbe do posljednjeg metra u sve tri klase.

Dakako, vijest dana je pobjeda Rossija, prva nakon više od godinu dana čekanja i udaljena skoro 21 godinu od njegove prve pobjede u klasi 125. Talijan je krenuo s četvrte startne pozicije i odmah se ustalio na trećom mjestu prije nego je sredinom utrke započeo napad. Marqueza je glatko obišao u prvom zavoju, a već je idućem krugu na istom mjestu i na isti način pretekao dotad vodećeg Zarca. No, Francuz se nije mislio predati i u svom tipično agresivnom stilu odmah napada Rossija, pri čemu dolazi i do kontakta, ali bez većih posljedica.

Situacija se zakomplicirala kad je započela lagana kiša, što je iskoristio Petrucci i doveo Ducati u vodstvo. Ipak, „The Doctor“ brzo uzvraća udarac i ulazi u posljednji krug s minimalnom prednošću, sustižući istovremeno one koji zaostaju za cijeli krug, pri čemu je Rins malo zasmetao Petrucciju i tako olakšao posao Rossiju, koji prolazi ciljem sa zalihom od samo 6 stotinki.

Uzbudljiva je bila i borba za treće mjesto, gdje je Crutchlow brzo sustigao i prestigao Marqueza i Doviziosa kad je počela kiša, ali je i malo prerano pokazao karte. Tako se u zadnjem krugu na najnižu stepenicu pobjedničkog podija ipak probija Marquez, pregazivši ciljnu crtu 6 stotinki prije Crutchlowa, koji je opet bio za manje od desetinke sekundi brži od Doviziosa. Inače, Diviozioso je sjedio u prvom redu kad je sredinom utrke neposredno ispred njega pao Vinales, koji je previše agresivno napao šikanu na kraju kruga. Time je Vinales ostao bez vodstva u ukupnom poretku, prepustivši ga upravo Doviziosu koji je doveo Ducati na sam vrh prvi put od 2009. godine.

Daleko iza, bodovi za šesto mjesto pripali su usamljenom Milleru, dok je u borbi za njega odličnu sedmu poziciju Abraham bio mrvicu bolji od Baza i Iannonea na tvorničkom Suzukiju. Poredak prve desetorice zaključuje Aleix Espargaro s Aprilijom, dok je njegov brat Pol također prošao ciljem, i to kao 11., što je dosad najbolji plasman KTM-a. Rabat je imao to zadovoljstvo da završi ispred Pedrose, koji nije mogao stražnju gumu dovesti na radnu temperaturu, a Zarco se, kad je zarosilo, odlučio na skretanje u boks i preskakanje na „kišni“ motocikl, što se pokazalo dvostruko lošom odlukom. Naime, kiša nije dovoljno pojačala, a uz to j zbog prekoračenja brzine morao odraditi i kazneni prolazak kroz boks. Svejedno je završio ispred izgubljenog Lorenza, koji se također odlučio na skretanje u boks i zaradio samo jedan bod za 15. mjesto i to s krugom zaostatka.

Moto3 utrka je bila i luđa nego inače, s 11 vozača u borbi za pobjedu do praktično posljednjeg zavoja. Ukupno vodeći Mir je u završnici zadnjeg kruga u jednom zavoju otišao preširoko i pritom ne samo izgubio vodstvo nego potonuo na sam kraj vodeće skupine, osvojivši na kraju 9. mjesto s manje od sekunde zaostatka za pobjednikom Canetom, koji je prošao ciljem samo 3 stotinke sekunde prije Fenatija. Treći je bio McPhee, slijede Martin, Danilo i Ramirez, kao prvi vozač KTM-a, a onda i Rodrigo i Suzuki. Norrodin je pao u pretposljednjem zavoju, a domaći junak Bendsneyder na izlasku iz zadnje šikane, nakon kontakta s Rodrigom. Iako je proklizao ciljem kao deseti, Bendsneyder je kasnije diskvalificiran jer nije bio u kontaktu s motociklom.

Moto2 utrka je bila možda i najbolja ove sezone te također nije riješena sve do posljednjeg izlaza iz šikane. U napetoj završnici, s petoricom vozača unutar 7 desetinki sekunde, najspretniji je bio Morbidelli, koji je tako na najbolji mogući način proslavio potpisivanje novog ugovora s momčadi Marc VDS, a koji mu jamči prelazak u MotoGP klasu iduće godine. Drugi je bio Luthi, dok je treći prošao ciljem Passini, no on je presjekao šikanu tako da ga je direkcija utrke spustila na četvrto mjesto, pa je tako na najnižu stepenicu pobjedničkog postolja skočio Nakagami.

Dolje niže možete pogledati rezultate svih utrka, uz napomenu da je utrka u Sachsenringu na rasporedu već idući vikend.

TRENUTNI POREDAK (nakon 8 utrka)

MotoGP
1. A. Dovizioso – Ducati– 115 bodova
2. M. Vinales – Yamaha - 111
3. V. Rossi – Yamaha – 108
4. M. Marquez – Honda – 104
5. D. Pedrosa – Honda - 87

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 148 boda
2. T. Luthi – Kalex – 136
3. A. Marquez – Kalex - 113
4. M. Oliviera – KTM – 94
5. M. Pasini – Kalex – 82

Moto3
1. J. Mir – Honda – 140 bodova
2. A. Canet – Honda – 110
3. R. Fenati – Honda – 108
4. J. Martin – Honda – 89
5. J. McPhee – Honda - 83

fbmp ytmp imp