Motosport

MotoGP: Četvorica najboljih u samo 10 bodova

MotoGP Sachs17

Iako je u Sachsenrigu zaokružena prva polovica sezone, u Brnu će se krenuti praktično od nule.

Nikad se ne zna, no po onome što smo vidjeli na prvih 9 od predviđenih 18 utrka, ova MotoGP sezona bi mogla biti možda najbolja i najneizvjesnija. Od staze do staze su se mijenjali odnosi snaga, vidjeli smo 5 različitih pobjednika na 3 različite marke motocikala, a Marc Marquez, koji je u jednom potezu skočio s četvrte na vodeću poziciju trenutno ima samo 5 bodova više od Vinalesa, 6 bodova plusa u odnosu na Doviziosa i 10 bodova više od Rossija. A nije previše odmakao ni timskom kolegi Pedrosi koji kaska 26 bodova. Čisto kao podsjetnik, i prošla sezona je bila sjajna, a tada je Marquez na kraju iste dionice imao čak 38 bodova više od drugoplasiranog Lorenza.

Osim toga, vjerovali ili ne, bila je to tek druga pobjeda Marqueza ove sezone. Pobjeđivao je samo na stazama na kojima je ionako preplaćen na prvu poziciju, pa je tako slavio u Teksasu i sada u Sachsenringu, gdje je, gledajući kroz sve tri klase, u posljednjih 8 utrka osvojio isto toliko pobjeda, ali i isto toliko najboljih startnih pozicija. Pritom se ove godine nije samo prošetao do pobjede, nego ga je, na sveopće ugodno iznenađenje, do samog kraja pritiskao domaći junak Jonas Folger s Tech 3 Yamahom.

Nakon vrlo dobrih kvalifikacija, Folger se relativno lako obračunao s Pedrosom, a onda je brzo „preskočio“ i Marqueza na oduševljenje njemačkih navijača. Marquez mu je vratio milo za drago, no Folger kao da se zalijepio za vozača i Honde i nije popuštao praktično do samog kraja. Presudilo je to što je tri puta otišao preširoko na kočenju za prvi zavoj, pri čemu treći put, na potrošenim gumama, više nije mogao uhvatiti Marqueza te se pomirio s osvajanjem drugog mjesta, što je, dakako, najbolji rezultat u njegovoj kratkoj MotoGP karijeri.

Pedrosa je na novom asfaltu Sachsenringa relativno brzo potrošio stražnju gumu i zaostao više od 11 sekundi za timskim kolegom i pobjednikom Marquezom, no bez problema je zadržao treće mjesto. Slijedio je Yamahin dvojac, pri čemu je nakon loših kvalifikacija Vinales nešto bolje napredovao i tako u izravnom dvoboju završio kao četvrti, s više od pola sekunde prednosti u odnosu na Rossija. Najbolje plasirani vozač Ducatija bio je Bautista na 6. mjestu, a Aleix Espargaro je u borbi za 7. poziciju s Aprilijom bio bolji od tvorničkog Ducatija u rukama dotad ukupno vodećeg Doviziosa.

Folgerov timski kolega Zarco se na stazi koja ne pruža previše prilika za pretjecanje uspio probiti s 19. startne pozicije na 9. mjesto, dok je poredak prve desetorice zaokružio Crutchlow, žaleći se na pregrijavanje prednje gume. Lorenzu se riskiranje s mekim gumama nije isplatilo i završio je kao 11., ispred Petruccija na još jednom ovogodišnjem Ducatiju, a kojeg je pritiskao Pol Espargaro na KTM-u. Dobar dan za KTM zaokružili su 14. Smith i 16. testni vozač Kallio između kojih je jedan bod jedva iščupao Miller na Hondi.

A kad govorimo o dobrom danu za KTM, onda mislimo i na Moto2 utrku u kojoj su bili nadomak prve pobjede. Naime, Oliveira je jedini uspijevao slijediti Morbidellija, a pritom ne pasti, te se na kraju pretposljednjeg kruga čak i probiti u vodstvo. No, Morbidelli mu je samo dva zavoja kasnije uzvratio istom mjerom i do kraja bio dovoljno brz da dođe do već 6. pobjede ove sezone, s manje od 7 stotinki prednosti u odnosu na vozača KTM-a, s time da su unutar tri četvrtine sekunde za pobjednikom ciljem prošli i treći Bagnaia na još jednom Klaexu i Corsi na Speed Up, a blizu je bio i petoplasirani Pasini. Inače, ta pobjeda Morbidellija kao da vrijedi dvostruko jer su dva njegova glavna konkurenta utrku završila padom, pa tako Luthi sada ima 34 boda zaostatka, dok je Alex Marquez u minusu od čak 61 boda, te je pao na 4. mjesto u ukupnom poretku, iza Oliveire.

U klasi Moto3 je do pete pobjede došao Mir s Hondom i tako učvrstio svoje ukupno vodstvo, drugi je bio Fenati, dok je do trećeg mjesta i svog prvog podija, s jedva 2 desetinke zaostatka za Mirom došao Ramirez na KTM-u. Aron Canet je pao, pa je drugo mjesto u ukupnom poretku preuzeo Fenati koji ima 37 bodova zaostatka za Mirom. Spomenimo i to da je Martin na treninzima slomio nogu i gležanj, te je tako praktično ispao iz svih kombinacija za osvajanje naslova.

Rezultati svih utrka su u donjoj galeriji, a prvenstvo se nastavlja prvog vikenda u kolovozu, utrkom u češkom Brnu.

TRENUTNI POREDAK (nakon 9 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 129 bodova
2. M. Vinales – Yamaha - 124
3. A. Dovizioso – Ducati– 123
4. V. Rossi – Yamaha – 119
5. D. Pedrosa – Honda - 103

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 174 boda
2. T. Luthi – Kalex – 140
3. M. Oliviera – KTM – 117
4. A. Marquez – Kalex - 113
5. F. Bagnaia – Kalex – 78

Moto3
1. J. Mir – Honda – 165 bodova
2. R. Fenati – Honda – 128
3. A. Canet – Honda – 110
4. J. Martin – Honda – 89
5. F. Di Giannantonio – Honda - 85

fbmp ytmp imp