Motosport

SBK: Bautista i dalje nedodirljiv

AB AP1 0261 UC72979 Mid

Može li itko zaustaviti Bautistu? U devet dosadašnjih utrka je nanizao isto toliko pobjeda. I ne misli stati.

Bila je to neizvjesna borba u subotnjoj utrci u španjolskom Aragonu. Ali za drugo mjesto. Naprijed je od samog početka odmaglio Bautista i rutinski pobijedio s prednošću većom od 15 sekundi. Pobjeda Španjolca ni u jednom trenutku nije bila upita.

U borbi za drugo mjesto se izmijenilo dosta imena, ali se na kraju sve svelo na obračun prvog vozača Kawasakija s Daviesom na tvorničkom i Lavertyjem na satelitskom Ducatiju. U jednom trenutku se Laverty sudario s Daviesom i pao, čime se raskrčio put Rei do još jednog drugog mjesta. Treće mjesto Daviesa je njegov najbolji rezultat dosadašnjeg dijela sezone, a poredak prve petorice zaključili su Lowes na Yamahi i Sykes na BMW-u.

Nedjeljna Superpole utrka nije donijela ništa više uzbuđenja po pitanju pobjednika. I u toj sprint utrci Bautista je lakoćom pobjegao svima i nakon 10 krugova prošao ciljem sa 6 sekundi prednosti. Drugi je ponovo bio Rea s Kawasakijem, s time da se doista morao namučiti kako bi ciljem prošao ispred Lowesa na Yamahi i Daviesa na Ducatiju. Sva trojica su prošla ciljem unutar 0,146 sekundi.

U glavnoj nedjeljnoj utrci je Bautista ipak imao milosti prema svojim protivnicima. Naime, pobijedio je s prednošću od „samo“ 6,9 sekundi. Time je donio 350. Superbike pobjedu Ducatiju, te izjednačio rekord Neila Hodgsona, koji je, također s Ducatijem, pobijedio na prvih 9 utrka 2003. godine. Vjerojatno je rekord i to što je Rea na prvih devet utrka završio kao drugi, s time da se i ovaj put morao boriti do samog kraja. Davies mu je malo olakšao posao učinivši grešku na ulasku u posljednji krug, pri čemu je vozač Ducatija ipak uspio završiti treći, ispred Haslama na drugom Kawasakiju.

U svakom slučaju, Davies se konačno probudio, što nije nužno najbolja vijest za ostale vozače Ducatija. Naime, nakon ove utrke će se razmatrati mogućnost da se Ducatiju Panigale V4R spusti maksimalno dozvoljeni broj okretaja. Bez obzira što je Bautista dominirao, dosad za to nije postojala realna opasnost budući da su ostali vozači Ducatija bili doista loši. Sada je Davies malo popravio ukupnu statistiku, što bi moglo rezultirati spuštanjem blokade za 250 o/min. S obzirom na razmake s kojima pobjeđuje, to samo po sebi neće biti dovoljno da zaustavi Bautistu, ali svemu jednom mora doći kraj. A novo okupljanje je već idućeg vikenda u Assenu.


TRENUTNI POREDAK:

1. A. Bautista – Ducati – 186 bodova
2. J. Rea – Kawasaki – 147
3. A. Lowes – Yamaha – 100
4. M. Vd Mark – Yamaha - 79
5. L. Haslam – Kawasaki – 74

CD AP1 1312 UC72990 Mid 

 

Motorcycle rental:
rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp