Motosport

Marquez se majstorski spasio u Jerezu. Međutim…

Marc Marquez, MotoGP race, Spanish MotoGP, 1 May 2022 

Čudesno se spasio od pada, pa majstorski prošao Millera u zadnjem krugu. Ali nije to bila borba za pobjedu, čak ni za podij.

Da je suditi samo po gornjoj fotografiji iz Jereza, rekli bi da je Marc Marquez opet onaj stari. Ali on toj (još uvijek) nije. Za početak, Marc Marquez na toj fotografiji nije u borbi za pobjedu, nego za treće mjesto. Uz to, sam će Marquez reći da iz takve situacije vjerojatno ne bi uspio izvući bez pada da mu se dogodila u desnom zavoju. Što jasno sugerira da njegova desna ruka, koju je slomio 2020. godine upravo u Jerezu, još nije na razini zadatka. A na razini zadatka nije ni potpuno nova Honda, na kojoj je težište prebačeno nešto više straga, pa se Marquez muči s osjećajem za prednji kraj, o kojem on toliko ovisi.

Uzmite u obzir da su u tom trenutku vodeći Bagnaia i Quartararo već nekih 10 sekundi ispred njega, dok se Marquez grčevito bori da zadrži iza sebe Aleixa Espargaroa, svjestan da je vozač Aprilije brži i da ga više neće moći uhvatiti ako ga prođe. I nije ga uhvatio. Jer Marquez se možda čudesno spasio iz te situacije, ali se nije uspio i obraniti, i u iduća tri kruga mu je Espargaro pobjegao za dvije sekunde, te je osvajanjem trećeg mjesta skočio na drugo mjesto u ukupnom poretku, u kojem je Marc Marquez trenutno tek deveti. A kod smo već kod toga, s jednom pobjedom i dva uzastopna treća mjesta, Aleix Espargaro drži Apriliju na trećoj poziciji konstruktorskog poretka, dok je Honda šesta, odnosno uvjerljivo posljednja, s jednim jedinim podijem, kojeg im je na otvaranju sezone podario Aleixov brat Pol Espargaro. Dakle, više ništa nije kao prije.

626ea0675c6e45.18546603

Ali to ne znači da se Marc Marquez neće vratiti u sam vrh. Iako ozbiljno načet ozljedama ruke i glave, on još uvijek ima svojom bogomdani talent. Osim po tom čudesnom spasenju, vidjelo se to i u njegovim dvobojima s Millerom, kojeg je prvo lijepo prošao kroz brzi zavoj broj 5, a onda, u zadnjem krugu, i na ulasku u brzi zavoj broj 8, na širokom izlasku iz kojeg je ostavio debeli trag spaljene stražnje gume.

Da, to je opet bio onaj stari Marc Marquez! Ali ponavljamo, bila je to borba za četvrto mjesto, ne za pobjedu, i bilo je to u lijevom zavoju, a ne u desnom, kakav mu manje odgovara. S time da se na velikoj većini staza vozi desni krug, pa tako i u Le Mansu, gdje će se nakon jednog slobodnog vikenda voziti već sedma ovogodišnja utrka, s kojom ćemo zaključiti prvu trećinu sezone.

8760dd68 9361 46a5 92a3 ca8a50139c95

U ovom trenutku, Marc Marquez je osvojio 44, a kaska 45 bodova za ukupno vodećim Quartararoom, koji je cijelu utrku u Jerezu u stopu pratio Bagnaiu, bez da ga je ijednom napao, prošavši ciljem tri desetinke sekunde iza njega. Bila je to prva pobjeda Bagnaie ove sezone, s kojom se on barem napola vratio u borbu za naslov prvaka. Pobjeda bi iz istog razloga hitno trebala i Marquezu, pri čemu bi ipak moglo biti prekasno ako do nje stigne tek u Sachsenringu, stazi na kojoj je dosad bio apsolutno nepobjediv.

TRENUTNI POREDAK
(nakon 6 utrka)


1. F. Quartararo – Yamaha – 89 bodova
2. A. Espargaro – Aprilia – 82
3. E. Bastianini – Ducati – 69
4. A. Rins – Suzuki – 69
5. F. Bagnaia – Ducati – 56
6. J. Mir – Suzuki – 56
7. J. Zarco – Ducati – 51
8. B. Binder – KTM – 48
9. M. Marquez – Honda – 44
10. M. Oliviera – KTM – 43

 04750632 a4f1 4eef 87f0 51e3601bf8ce

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

 

 

 

fbmp ytmp imp