Novosti

Novitet: Royal Enfield Himalayan

Himalayan0

Indijci su predstavili potpuno novi enduro motocikl s potpuno novim agregatom.

Nakon fijaska s promo videom, i nakon silnog mnoštva špijunskih fotografija, Royal Enfield je konačno predstavio gotovu verziju modela Himalayan. Uz to što je riječ o njihovom prvom enduro motociklu, Himalayan je zanimljiv i zbog toga što ga pokreće i potpuno novi agregat, prvi takav od kad je ta marka preselila iz Velike Britanije u Indiju.

I dalje je riječ o zrakom hlađenom jednocilindrašu, no konstrukcija je potpuno nova i uključuje bregastu osovinu smještenu u glavi. Iz svojih 411 ccm istiskuje 24,5 KS pri 6.500 okr/min što je bitno manje od očekivanja, a iznenađuje i to što je u igri rasplinjač, iako Royal Enfield i svoje stare agregate s oznakom 500 već neko vrijeme oprema elektronskim ubrizgavanjem.

Čelični okvir je razvila britanska tvrtka Harris, ovjes je relativno dugačkog hoda od 200 mm sprijeda i 180 mm straga te sasvim klasične izvedbe, iako je korištenje samo jednog stražnjeg amortizera velika novost za ovu marku. Prednja guma dimenzija 90/90-21 ide u prilog terenskim ambicijama, no težina od 182 kg je poprilična za jednostavan enduro te zapremine. Zanimljivo je da je neobična cjevasta konstrukcija koja se proteže od prednjeg svjetla predviđena i za to da su na nju fiksiraju kanistri s dodatnim gorivom.

Još nema informacija o tome hoće li ovaj enduro danas popularnog retro stila stići na europsko tržište, no to iz ove perspektive i ne djeluje tako izvjesno budući bi, u najmanju ruku, značilo da ga treba nadograditi elektronskim ubrizgavanjem goriva. Pitanje je bi li i to pomoglo, no prije toga se ne može ni pomisliti na zadovoljavanje strogih Euro4 normi.

Himalayan1

fbmp ytmp imp