Novosti

Egzotika: Tamburini T12 Massimo

TamburiniT12MassimoUvodna

Dvije godine nakon smrti predstavljeno je posljednje djelo Massima Tamburinija, tvorca Ducatija 916 i MV Aguste F4.

Kada je 2008. godine Harley-Davidson nakratko kupio MV Agustu, Massimo Tamburini se odlučio povući iz cijele priče. No, američki odvjetnici ga nisu kanili pustiti tek tako, pa je morao potpisati kako iduće tri godine neće smjeti nikome drugome razvijati motocikl. Tako se Tamburini mogao u miru, i bez ikakvih ograničenja, posvetiti razvoju svog ultimativnog motocikla, kojeg je, usprkos bolesti uspio ugrubo završiti i prepustiti ga u ruke svom sinu.

Dvije godine nakon smrti čovjeka koji je osnovao Bimotu, te stvorio Ducati 916 i MV Agustu F4, predstavljen je i njegov Tamburini T12 Massimo. To što u mnogočemu podsjeća na MV Agustu F4 samo pokazuje da je Tamburini želio usavršiti svoju prokušanu recepturu. Tako je još jednom posegnuo za okvirom od rešetkastih čeličnih cijevi, ali je u računicu uključio i patentirano rješenje koje omogućuje podešavanje čvrstoće cijele konstrukcije bez mijenjanja elemenata. Glava okvira je od magnezija, baš kao i trokuti, poklopci agregata, stražnja vilica ili naplatci, a sve ostale sitnice su dobivene CNC obradom komada aluminija.

Oplate su izrađene od karbona, a isto vrijedi i za spremnik goriva koji predstavlja zajedničku cjelinu s repom motocikla. Ovjes i kočnice nastaju u natjecateljskom odjelu Öhlinsa i Bremba, dok je pogonski agregat, kojeg isporučuje BMW, tuniran na Superbike razinu, te uparen s Motec elektronikom i Arrow ispušnim sustavom. Sve to znači da bi motocikl težak samo 154,5 kg trebalo pokretati više od 230 KS, no tu ne prestaje priča o ovelikim brojkama. Naime, Tamburini T12 Massimo će se proizvoditi po narudžbi i koštati 300.000 eura. I to u svojoj osnovnoj verziji.

TamburiniT12Massimo

fbmp ytmp imp