Novosti

Egzotika: Segoni Special G800 Oro

SegoniG800 uvodna

Razvijena oko agregata iz Kawasakija Z800, konstrukcija ovog skupocjenog motocikla je optočena karbonom. I dijelom zlatom.

Kawasaki Z800 ima odličan četverocilindrični stroj, no brojni siroti bogataši to dosad nisu imali priliku iskusiti jer im ovaj motocikl jednostavno nije dovoljno snobovski. Ipak, 20 sretnika predubokih džepova sada će imati priliku uživati u tom Kawasakijevom agregatu budući talijanska tvrtka planira Segoni Special oko njega proizvesti upravo toliko posebnih motocikala po početnoj cijeni od 60 tisuća eura. To je otprilike samo 8 puta skuplje od serijskog modela.

Segoni Special je slabo poznata talijanska tvrtka koja je 70-ih godina prošlog stoljeća, baš kao i Bimota, spajala snažne japanske agregate s konkretnom ciklistikom. Tvrtka je prestala poslovati nakon što je jedan od dvojice braće osnivača poginuo za vrijeme testiranja, no sada je njegov sin odlučio nastaviti obiteljski posao.

Tako je u čast na njihov prvi cestovni motocikl, Segoni K900 iz 1975. godine s agregatom iz Kawasakija Z900, predstavljen Segoni Special G800 Oro, na kojem nalazimo Arrow ispušni sustav, Magneti Marelli elektroniku, Bitubo ovjes, Brembo kočnice, OZ naplatke... Ipak, najuočljivija je posebna jednodijelna izvedba spremnika goriva i repa motocikla izvedena od karbona.

Da ništa osim agregata ne dijeli s Kawasakijevim modelom potvrđuje težina od samo 170 kg, kao i osovinski razmak od iznimno kratkih 1.360 mm. Da bi sve to bilo moguće, trebalo je osmisliti novu aluminijsku vilicu, kao i poseban okvir od krom-molibden čelika, a kojeg su onda, iz nekog razloga - valjda da tih 20 primjeraka lakše prodaju nogometašima ili mafijašima - presvukli 24 karatnim zlatom. A taman ste pomislili da ovaj „talijan“ ima stila.

Srećom, ta je zlatnina uglavnom skrivena od pogleda, pa si tako možemo mirne duše priznati da gotov proizvod izgleda atraktivno. Izuzmemo li bitno elegantniju izvedbu stražnjeg kraja, G800 Oro doista podsjeća na Segoni K900 iz 1975. godine, te se kao takav sasvim lijepo uklapa u sve širu i skuplju ponudu ekskluzivnih retro motocikala. Ipak, bio bi i sasvim dovoljno ekskluzivan i da umjesto planiranih 20 komada po 60 tisuća eura proizvedu 60 komada po 20 tisuća eura. Dođe im na isto.

SegoniG800strip

fbmp ytmp imp