Novosti

Koncept: BMW Motorrad VISION NEXT 100

AP90238700 highRes bmw motorrad vision

Ovako u BMW-u zamišljaju da će motocikl izgledati za 100 godina. Možda su mogli biti maštovitiji.

Nakon što su već objavile studije kako bi za 100 godina trebao izgledati automobili marki BMW, Mini i Rolls-Royce, vrijedni Bavarci su u Los Angelesu odlučili pokazati i svoju viziju motocikla iz daleke budućnosti. Pritom, jasno (i srećom), nema šanse da su pogodili, no nema zgorega doznati što su si zamislili budući se iz toga može naslutiti u kojem bi smjeru mogli krenuti i motocikli i iz neke ne tako daleke budućnosti.

U svakom slučaju, kad virkamo u futur drugi, onda nas uvijek prvo zanima dizajn, a u BMW-u su zamislili da će njega diktirati okvir samog motocikla. Dakle, po njima će okvir budućnosti zapravo biti egzoskeleton, koji će držati sve dijelove na okupu, a ujedno i vrhunski štititi vozača od vjetra. Isto tako, jednom kad krenete s mjesta trebala bi se i prema van izvući pogonska grupa, koja bi vam tako pružila i dodatnu zaštitu za noge.

U BMW-u se pritom ne usude predviđati koja bi se to vrsta pogona trebala nalaziti u motociklima iz daleke budućnosti, ali sigurni su da će imati nultu emisiju štetnih plinova. Ideš, nulta emisija štetnih plinova? Priznat ćete i nije neka vizija. Isto vrijedi i za ideju da će motocikl moći automatski održavati ravnotežu. Takva tehnologija već postoji. Štoviše, postojala je i u sada već skoro pa dalekoj prošlosti.

Jasno, jednom kad imate motocikl koji može sam održavati ravnotežu, onda vam je i autonomna vožnja nadohvat ruke. I opet, ta tehnologija već postoji, ali u BMW-u ipak zamišljaju da će do onda stvari biti doveden do savršenstva i da će, valjda, prometne nesreće u budućnosti postati stvar prošlosti. Osim toga, budući sa samo balansirajućeg motocikla nećete moći pasti, a okvir će vam (sjećate se?) pružiti potpunu zaštitu od vjetra, vozač motocikla više neće trebati nositi zaštitnu opremu. Samo naočale, odnosno vizir, preko kojeg će upijati sve informacije. Posebno one koje mu ne trebaju.

Kažu da će oni koji su rođeni u ovom tisućljeću s lakoćom živjeti preko 100 godina. Takvi bi mogli dočekati da se nešto manje-više slično ovoj viziji doista ostvari za njihova života. Ali bi se jednako tako moglo dogoditi i da motocikli prije toga iščeznu s lica Zemlje. I u jednom i u drugom slučaju, uopće im ne zavidimo. No, možda im ni neće biti tako loše. Možda je samo stvar u tome da je BMW-ovim vizionarima ponestalo mašte.

Dodatne fotografije pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp