Novosti

Top 7 koncepata EICMA sajma

HQV VITPILEN 401 AERO Right Rear RGB

Avanturistička Ténéré 700, hard-enduro Africa Twin, električna Vespa, oklopljena Husqvarna, karbonski BMW? Uskoro u vašem gradu!

Kao i svake godine, EICMA sajam je iznjedrio i podosta koncepata, od kojih ćemo većinu kroz godinu ili dvije vidjeti i u serijskom izdanju. Barem se tako nadamo. Probrali smo 7 nama najzanimljivijih koncepata koje vam donosimo u obrnutom redoslijedu:

#7 Energica EsseEsse 9

7 EnergicaEsseEsse9

Budući je ovaj električni naked ogoljen do kosti, mogli bi pomisliti da ime EsseEsse9 ima veze s riječju esencijalno, no to je zapravo oznaka poznate ceste (SS9) koja prolazi kroz tzv. Italian Motor Valley. Ideja ovog koncepta je razotkriti naprednu tehnologiju, a prije svega kućište baterije na koje su posebno ponosni, no EsseEsse9 je i najava trećeg serijskog modela ovog talijanskog proizvođača, koji bi trebao stići na tržište 2018. godine. Ostaje za vidjeti hoće li biti baš tako razgolićen jer u ponudi već imaju polugolu verziju prigodnog naziva Eva.

#6 BMW HP4 Race

6 BMW HP4 RACE

Bili su tako blizu. U planovima BMW-a, HP4 RACE je trebao biti prvi serijski motocikl s karbonskim okvirom. Ali razotkrili su ga u utorak ujutro. I to kao koncept. Ducati nam je 1299 Superleggeru pokazao u ponedjeljak uvečer. I to kao gotov model, homologiran za cestu. Dakle, kad se za koji mjesec pojavi u serijskom izdanju, HP4 RACE će biti fascinantan motocikl, ali sigurno neće biti prvi s karbonskim okvirom. A čini se da neće imati ni karbonsku stražnju vilicu, što je još jedan minus u odnosu na Superleggeru.

#5 Vespa Elettrica

5 Vespa Elettrica

Ne, nije greška. Ova naizgled sasvim obična Vespa doista spada na ovaj popis. Vespa Elettrica je koncept s kojim Piaggio najavljuje postupni prelazak na električni pogon. I to ne u nekoj dalekoj budućnosti. Naime, Vespa Ellettrica bi već u drugoj polovici 2017. trebala odzujati u prodaju. Dakle, zaboravite na kurblu, mješavinu, mjenjač na upravljaču i ostale tradicionalne vrijednosti, uključujući i one koje govore da su talijanska vozila i obilje elektronika sinonim za kratak spoj.

#4 Husqvarna Vitpilen 401 Aero

4 VITPILEN 401 AERO

Možda iz daljine i izgleda kao (o moj Bože, još jedan) retro, ali Vitpilen 401 Aero je u tom bježanju u prošlost otrčao toliko daleko naprijed da je zapravo riječ o futurističkom motociklu. Budući je baziran na serijskom Vitpilenu 401, koji se opet bazira na KTM-u 390 Duke, Aero ima sve preduvjete da preraste stadij koncepta, ili da Husqvarna tu njegovu napetu kožu barem ponudi kao element dodatne opreme standardnog Vitpilena. Nema sumnje, ako ikad zaživi, Aero će (pre)skupo prodati tih svojih 44 KS, no ovakve oplate bi mu svakako dale krila.

#3 Honda Africa Twin Enduro Sports

3 Africa Twin Enduro Sports Concept

Iz Honde poručuju da je „Africa Twin Enduro Sports koncept stvoren da se proširi Africa Twin obitelj“ i da je sve to nastalo sa „željom za još boljim off-road svojstvima“. Znači li to da ćemo ovaj atraktivan dvocilindrični hard-enduro, prekrojen po mjeri jednocilindričnih CRF modela, uskoro vidjeti i u serijskom izvedbi? U baš ovako ekstremnoj izvedbi teško, ali treba uzeti u obzir da je ovaj koncept proizašao iz pera talijanskog R&D centra Honde. A oni su „krivci“ i za nastanak danas već serijskog enduro skutera X-ADV. Ponovilo se!

#2 KTM 790 Duke Prototype

2 KTM 790 DUKE PROTOTYPE 02

Dok skamenjeni buljimo u njegov predatorski dizajn, moramo se zapitati ne bi li se pred ovim KTM-ovim prototipom i filmski Predator uneredio u gaće? I da li bi se to vidjelo? Ako drugi ovdje probrani koncepti samo najavljuju budućnost, 790 Duke Prototype kao da je iz te budućnosti upravo došao. On ima eksperimentalni WP ovjes, elektronska pomagala i senzore koje tek treba izmisliti te dijelove izrađene 3D printerom. A još nismo ni spomenuli da se poanta ovog koncepta, zapravo, svodi na najavu potpuno nove vrste KTM-ovih motocikala pokretanih rednim dvocilindričnim agregatom. Trebat ćemo još barem godinu dana živjeti u nadi da ovaj stvor neće biti previše pripitomljen za serijski uzgoj.

#1 Yamaha T7 Concept

1 T7 Concept

S jedne strane, T7 Concept je jedno od najvećih razočaranja EICMA sajma. Naime, nadali smo se da ćemo tamo vidjeti serijski Ténéré 700, baziran na dvocilindričnoj MT-07 platformi. S druge strane, T7 Concept nas je, kao funkcionalni prototip, ugodno iznenadio jer donosi obećanje kako će Ténéré 700 biti pravi off-road motocikl, odnosno da će se barem podjednako dobro snalaziti na terenu i na cesti. Da bi to bilo moguće, morat će biti lakši od svojih pretilih konkurenata, pa je tako T7 Concept opremljen aluminijskim spremnikom goriva, karbonskim oplatama te jednostavnim i prodornim LED svjetlima s 4 reflektora. Ostaje za vidjeti koliko će toga biti preneseno na serijski model, koji bi trebao ući u prodaju 2018. godine, i to ne nužno s prvim lastavicama.

fbmp ytmp imp