Novosti

Koncepti: Hondin prototip sam održava ravnotežu

c170106 003H

Znate onaj neugodan osjećaj kad stanete na semaforu i morate spustiti noge. I onda smočite mokasine! Ili svojim omiljenim balerinkama nagazite na žvakaću gumu. Honda je na sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavila rješenje za takve brige. Njihov koncept pri malim brzinama i kod stajanja na mjestu održava ravnotežu umjesto vas. I to nije šala. Štoviše, stvar je nemalo fascinantna.

Naime, dok su druge slične ideje samostojećeg, odnosno samobalansirajućeg motocikla uključivale žiroskopski efekt, odnosno teške zamašnjake koji se brzo vrte i pritom troše energiju te otežavaju manevriranje u normalnoj vožnji, Hondina ideja samo nastavlja tamo gdje bi vozač stao. Taj je trik bitno lakše izvoditi na biciklu, no ako adekvatno i brzo zakrećete upravljač, a uz to i malo premještate tijelo, nije nikakav problem da i bez spuštanja nogu na tlo koju sekundu motocikl držite u ravnoteži kod stajanja na mjestu. Kako pokazuje kratki VIDEO, uz pomoć servomotora, ali i naprednog hardvera i softvera, ovaj Hondin koncept to zakretanje upravljača odrađuje umjesto vas. I bolje od vas.

Uz to, taj njihov koncept, sterilna imena Honda Riding Assist, ima i dodatni trik u rukavu u vidu mijenjanja kuta prednje vilice i produžavanja osovinskog razmaka kako bi moment na upravljaču imao još veći efekt. Kad malo ubrzate, vilica se opet „zatvara“ i vozač preuzima potpunu kontrolu nad motociklom. U ovom drugom VIDEO uratku možete doznati nešto više kako stvar funkcionira, no ne i koliko je blizu od serijske proizvodnje.

Cijela ta futuristička tehnologija implementirana je na strogo ovozemaljskom motociklu iz NC serije što nam se čini sasvim logičnim odabirom. Naime, ti su modeli opremljeni automatskim mjenjačem što motociklu daje punu autonomiju lagane vožnje bez uplitanja vozača, a dvocilindrični agregat je uz to i gotovo horizontalno položen, što pridonosi spuštanju težišta, a onda i olakšava održavanje ravnoteže.

Ipak, bilo bi nam još logičnije da je ovakva ideja pokretana i elektromotorom. Time bi motocikli dobio dodatnu slobodu u radu, ali bio bi i nemalo praktičniji u obavljanju još naprednije funkcije. Naime, ovaj koncept će na naredbu, poput psa, pratiti svog vozača u šetnji. O smislu te funkcije možemo raspravljati, ali svakako bi izazvali pažnju da ušećete u kakvu poslovnu zgradu ili trgovački centar, a u stopu vas slijedi vaš vjerni motocikl. E sad, tu vidimo problem. Da je pokretan elektromotorom, nikome ništa, ovako će u zatvorenim prostorima mnogi zakrenuti nosom dok vas vaša Honda čeka u stavu mirno i lagano prducka na mjestu. Dok vi činite isto s druge strane vrata WC-a.

c170106 005H

fbmp ytmp imp