Novosti

Koncepti: BMW R 1200 GS Rambler by Touratech

BMW R 1200 GS Rambler

Kako od popularnog i teškog GS-a napraviti lakog terenca? Tako da od njega uzmete samo kardan.

Touratech je prvenstveno poznat po bogatoj paleti raznorazne opreme za avanturiste na dva kotača, no pritom očito dovoljno zarađuju da si povremeno mogu priuštiti i stvaranje nekog koncepta. Omiljena tema im je BMW R 1200 GS, njemački narodni motocikl, pri čemu nam se u pamćenje posebno usjekao koncept s pogonom na oba kotača zahvaljujući smještanju elektromotora u prednji naplatak.

No, ovo je nešto sasvim drugačije. Naime u Touratechu su postavili cilj da njihova verzija GS-a ne smije težiti više od 199 kg, što će reći da Rambler mora biti skoro 50 kg lakši od originala. S obzirom da je standardni GS sve samo ne lagan, a ta njegova pretilost se osjeti pri silasku s asfalta, ideja je bila plemenita, ali ne i lako izvediva. Hoćemo reći da se pokazalo kako nije dovoljno samo dodati lakšu litij-ionsku bateriju i Akrapovič ispuh od titana.

Ustvari je trebalo krenuti od praznog lista papira, a ni nakon toga u Touratechu nisu počeli s GS-om. Naime, bokser agregat i mjenjač, a čini nam se i okvir, su, zapravo, preuzeli od nakeda R 1200 R. U Touratechu tvrde da su time željeli dobiti žešći odgovor na zakretanje ručice gasa, no ima nešto i u tome što R 1200 R, baš kao i ovaj koncept, ima upside-down prednju vilicu, a ne složeni (i teški) Telelever.

Isto tako, jasno je da minimalističke i karbonom ojačane plastike izvedene u hard-enduro stilu nemaju nikakve dodirne točke s barokno raskošnim oplatama na GS-u, a i sjedalo je potpuno drugačije. Što je onda preuzeto od GS-a? Nosač stražnjeg kraja? Ne, ovdje je to aluminijska samonosiva aluminijska konstrukcija u kojoj je smješteno i gorivo. Naplatci? Ne, ovdje su u igri Excelovi žbičani obruči. Makar kočnice? Ne, ni to, Rambler ima drugačiji i samo jedan prednji disk. Da olakšamo, od GS-a je, čini se, izravno preuzet samo kardan s pripadajućom jednorukom stražnjom vilicom.

Iako je nastao u suradnji s BMW-om, koji je svojevremeno bio dovoljno hrabar da izbaci slično zamišljen HP2 Enduro, ovaj koncept će ostati samo koncept. S druge strane, Touratech proizvodi dodatnu opremu za motocikle i teoretski bi ponosnim vlasnicima GS-a mogli ponuditi „uradi sam“ kit. No, budući ovaj R 1200 GS Rambler zapravo ima tako malo toga zajedničkog sa serijskim GS-om, bojimo se da taj kit nećemo gledati. Eventualno bi ga mogli ponuditi samo vlasnicima nakeda R 1200 R?

Ako imate 4 minute vremena, pogledajte VIDEO s Ramblerom u povremenoj i ne baš žestokoj akciji.

fbmp ytmp imp