Novosti

BMW Motorrad Concept Link

P90260576 highRes bmw motorrad concept

Atraktivna dizajnerska studija pokazuje da neizbježna digitalna budućnost uopće nije ružna. Ipak, pazite što želite.

BMW sada ima već dugogodišnju tradiciju predstavljanja koncepta na pompoznom događanju Concorso d'Eleganca Villa d'Este. Uostalom, tamo smo vidjeli i koncept koji je najavio retro model R nineT, no ovu BMW-ovu studiju Concept Link ne treba shvaćati baš previše ozbiljno. Više nego najava nekog iole konkretnog modela, ovo je materijalizacija nekih mogućih dizajnerskih smjernica, a onda i nagovještaj produbljivanja digitalnih trendova u smjeru sjedinjenja čovjeka i stroja.

Ne čudi stoga da o mehanici nismo doznali ništa konkretno. Možemo s vama podijeliti tek to da su baterije smještene nisko u podnici i da je ovaj futurističko-minimalistički elektro skuter opremljen hodom unazad. Atraktivne oplate su dizajnirane tako da ne skrivaju previše toga, ali i da skuter učine aerodinamičnijim, a iz istog su razloga ugrađeni i puni naplatci. U svom tom minimalizmu, sjedalo možda i izgleda kao tapecirana daska, ali zato se može uzdužno pomicati.

BMW Motorrad Concept Link je inspiriran nedavno predstavljenim konceptom Vision Next 100, pa onda ne treba čuditi da je naglasak stavljen na digitalnu tehnologiju iz bliske budućnosti. Valjda se nadaju da će time privući nove generacije koje su, kad je transport u pitanju, trenutno zainteresirane samo za promet podataka.

Zbog toga je Concept Link digitalno sasvim povezan sa svojim vozačem. Između ostalog, on je usklađen s vašim kalendarom, pa tako zna kada trebate biti gdje i izabire vam idealnu rutu da tamo dođete uz minimum stresa. I ne samo, to sukladno tome kamo idete pušta vam i prigodnu glazbu tako da već za vrijeme vožnje uđete u pravo raspoloženje. Ideš! Baš naš zanima što je prigodna glazba kad vam u kalendaru piše da morate skoknuti do proktologa? Možda, neka nježna numera od Eltona Johna za prikladno opuštanje kružnog mišića.

Isto tako, ako odjenete posebnu „dizajnersku“ jaknu, klizna vrata prtljažnog prostora ispod sjedala jednostavno otvarate pukim pomakom ruke. Zamislite koja je to revolucija u odnosu na zdravo seljačko otvaranje kliznih vrata, pazite sad, pomakom ruke. Ah da, ovdje je to beskontaktno. Digitalno i kao takvo neodoljivo.

Neke se stvari ne mogu kupiti novcem, a Concept Link je (još uvijek) jedna od njih. A i da nije, ne bi imali dovoljno bitcoina da si ga možemo priuštiti.

fbmp ytmp imp