Novosti

Pretpremijera: Yamaha NIKEN

 Yamaha Niken

Je li ovo serijski model koji će Yamaha uskoro izbaciti na tržište? Tri kotača, tri cilindra i mnoštvo upitnika. Živjela revolucija!

Yamaha dugo razvija tehnologiju namijenjenu vozilima na tri i četiri kotača koja se naginju u zavoju kao motocikli. Uostalom, uspjeli skuter Tricity je već neko vrijeme na tržištu, a Yamaha je prije dvije godine predstavila i MWT-09, iznenađujuće realan koncept motocikla na tri kotača.

Dakle, ne možemo reći da nas previše iznenađuje što je Yamaha u sklopu Tokyo Motor Showa predstavila „trokolicu“ NIKEN. Ali nas svakako nemalo iznenađuje to što Niken djeluje kao da je spreman za proizvodnju, a istovremeno je još radikalniji od ranijeg koncepta.

Kao i MWT-09, i Niken pokreće trocilindrični agregat iz modela MT-09. No, dakako da je najzanimljiviji detalj izvedba prednjeg ovjesa, koja omogućuje naginjanje sličnom onom na klasičnom motociklu, ali uz dodatni bonus da bi dvije prednje gume trebale pružati bolje držanje u zavoju od samo jedne. Na Tricityju ta stvar odlično funkcionira, pa ne treba sumnjati da će i ovdje to biti slučaj, s time da Niken ipak ima drugačiju konstrukciju prednjeg kraja s po dva štapa prednje vilice smještena s vanjske strane svakog prednjeg kotača promjera 15 cola.

Iako je u Tokyju predstavljen samo kao referentno vozilo (štogod to značilo) iz Yamahe poručuju da će potpune informacije o revolucionarnom modelu NIKEN dati na EICMA sajmu u Milanu. Možda se varamo, no to daje naslutiti kako je NIKEN, zapravo, spreman za serijsku proizvodnju ili je jako blizu toga. U svakom slučaju, NIKEN će jednog dana otvoriti potpuno novu dimenziju u užitku vožnje motocikla. Jedva čekamo!

Ako ne vjerujete svojim očima, zavirete u donju galeriju s brojnim akcijskim fotografijama, a uvijek možete pogledati i pripadajući VIDEO.

fbmp ytmp imp