Novosti

Novitet: Kawasaki Z900 RS

Kawasaki Z900 RS

Retro verzija Kawasakija Z900 prebacuje sva očekivanja. Pred nama je bešavni spoj klasičnog i modernog.

S jedne strane, novi retro model Z900 RS je napredniji od još uvijek svježeg sreetfightera Z900. Naime, RS je od osnovnog modela bogatiji za kontrolu proklizavanja, radijalna kočiona kliješta i LED prednje svjetlo. S druge strane, Z900 RS je nevjerojatno uspjela posveta kultnom modelu Z900 iz 70-ih godina, pri čemu produbljivanju te veze pridonose brojni posebni detalji. Recimo, kod retro modela nam često kvare dojam digitalni instrumenti, kod RS-a imamo dva klasična okrugla instrumenta, između kojih je, doduše, smješten i mali LCD, ali to se ne vidi kad ugasite kontakt. Isto tako, četiri cilindra su hlađena tekućinom, ali su na bokovima stilizirana rebra koja podsjećaju na zrakom hlađene agregate. Naplatci su lijevani, ali imaju tako tanke krakove da podsjećaju na one žbičane.

Hoćemo reći da u Kawasakiju nisu samo zamaskirali postojeći naked, kao što to zna biti slučaj, nego su doista dali truda da stvore detaljnu retro cjelinu. Čak su mijenjali gornji dio čeličnog okvira kako bi mogli montirati klasično zaobljeni spremnik goriva, na kojeg se nadovezuje i „pačji“ rep, kao još jedna vizualna posveta originalnom Z900. Tu je i prekrasno izvedeno sjedalo, koje je doduše postavljeno i poprilično visoko, odnosno čak 40 mm više nego na standardnom modelu, i to je možda jedini detalj koji malo narušava sklad klasične cjeline. No, zato bi se moglo profitirati na ugodnom smještaju već i onih prosječno visokih vozača. Točku na i stavlja i novi ispušni sustav, koji bi osim klasičnog dizajna trebao ponuditi i dublje note na niskim brojevima okretaja.

U kontekstu svega toga je sporedan podatak da RS ima 14 KS manje od osnovnog Z900. To još uvijek znači da je na raspolaganju 111 KS, pri čemu bi agregat trebao biti još odlučniji na niskim režimima vrtnje. A već je i standardni Z900 tu nevjerojatno potentan. Dorađeni su i prijenosni omjeri 6 brzinskog mjenjača, a kao što smo već spomenuli, RS dolazi s radijalnim kočionim kliještima i kontrolom proklizavanja, što su detalji koje obični Z900 nema.

S obzirom na klasičnu pojavu ovog motocikla uopće nas ne zabrinjava što je težina porasla s 210 na 215 kg. Zabrinjava nas samo koliko će porasti cijena, jer će ovako detaljno dorađen i bogatije opremljen RS sigurno biti osjetno skuplji od standardnog Z900. No, ljepota nikad nije bila jeftina. Zato možete besplatno uživati u brojnim fotografijama u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp