Novosti

Testirali smo: Kawasaki Z900 RS

700A6295

Na brdima u okolici Barcelone ispitali smo je li novi Z900 RS baš tako dobar kao što izgleda.

Da, od toga kako Z900 RS izgleda moglo bi vam se još i više svidjeti kako se vozi. Istina, u usporedbi s odličnim sportskim nakedom Z900, ova retro varijanta RS možda jest izgubila mrvicu agresivnosti i oštrine, ali je zato dobila na udobnosti.

Uz to, Z900 RS još uvijek može biti i vraški brz, a istovremeno je nevjerojatno jednostavan i lagan za vožnju. Isto tako, pogonski agregat možda jest prigušen sa 125 na 111 KS, ali je svejedno itekako snažan i ugodno bučan, a istovremeno neizmjerno elastičan.

Kawasakiju je uspjelo u klasično tijelo gotovo savršeno implementirati modernu tehnologiju, pri čemu nas donekle smeta samo pomalo nervozni odgovor kod početnog dodavanja gasa. Dakako, najveća mana je cijena, koja je za otprilike 20 tisuća kuna veća od standardnog modela Z900.

Međutim, tu treba uzeti u obzir da kod ta dva motocikla nije razlika samo u dizajnu, nego i u nekim nosivim elementima. Recimo, RS varijanta ima promijenjen prednji dio okvira i nosač stražnjeg kraja kako bi se svi dijelovi, a ponajprije zaobljeni spremnik goriva, ljepše stopili u klasičnu cjelinu.

Na tom je tragu i nevjerojatna posvećenost detaljima, pa tako Z900 RS obiluje elementima koji su redizajnirani tako da odaju „homage“ originalnom Z1 iz 1972. godine, od grafike na analognom brzinomjeru, preko stiliziranih rashladnih rebara na cilindrima, do ovalnog stražnjeg svjetla koje je LED izvedbe, ali svijetli kao da ima klasičnu žaruljicu.

Uz to, za razliku od modela Z900, retro verzija Z900 RS ima i radijalna prednja kliješta, kontrolu proklizavanja, LED prednje svjetlo i obilje sitnica stvorenih samo za taj model. Novi su i naplatci koji su lijevani, ali djeluju kao žbičani. Zašto nisu jednostavno sa žbicama? Ne zato jer bi u Kawasakiju štedjeli, nego zato jer su s lijevanim naplatcima bolje vozne osobine, što je i razlog zbog kojeg su odustali od dvostrukih stražnjih amortizera, iako su i s njima eksperimentirali.

Sve u svemu, cijene ovog odličnog retro modela, s kojim u Kawasakiju žele napasti BMW R nineT, kreće se od 95.809 kn za crnu varijantu, preko 97.507 kn za tamno zelenu verziju, do 98.348 kn za ovakav smeđe-crni model koji smo imali na testu. Zašto je on najskuplji? Zato jer su željeli oživjeti kolorite originalnog modela, a pritom su morali smješati neke nove kemikalije budući da su one koje su koristili 70-ih u međuvremenu zabranjene.

No, što se nas tiče kad je bal nek' je maskenbal, pa bi možda najprije posegnuli za „maskiranim“ zeleno-bijelim modelom Z900 RS CAFE, koji košta 100.108 kn. Osim s prednjom maskicom, CAFE dolazi i s nižim i zatvorenijim upravljačem, oznakom DOHC na bočnim poklopcima i drugačijim sjedalom.

Jasno, s ovim smo zagrebli samo po prekrasnoj površini Kawasaki noviteta, a puno više detalja o samom motociklu, i ponajprije o tome kako se vozi, pročitajte u idućem broju Moto Pulsa. U donjoj galeriji možete pogledati dinamičke fotografije nastale na zavojitim i gotovo smrznutim španjolskim cesticama, kao i fotografije RS-a u druge dvije varijante boja te verziju CAFE.

fbmp ytmp imp