Novosti

Je li ovo novi BMW S 1000 RR?

S 1000 RR 19 1

Slike skinute sa zahtjeva za patent otkrivaju da je BMW pripremio potpuno novi RR. Očekujemo barem 205 KS.

Već se neko vrijeme valja priča o potpuno novom modelu S 1000 RR. Uostalom, aktualni je model, uz neke manje izmjene, na tržištu već puno desetljeće, a i konkurencija je u posljednje vrijeme pomaknula granice mogućeg. Stoga više možda i nije toliko pitanje hoćemo li novi S 1000 RR vidjeti ove jeseni, nego hoće li to biti već početkom listopada na sajmu u Kölnu?

Uz opasku da zahtjeve za patent treba uzimati s određenom rezervom, u smislu da konačni proizvod ne mora doslovno odgovarati onome što vidimo na ovim slikama, to nas ne prijeći da donesemo neke preliminarne zaključke.

Iako je većim dijelom skriven oplatama, ono malo što se vidi je do te mjere različito od sadašnjeg da se čini izvjesnim kako je pogonski agregat potpuno nov. Ne bi nas čudilo da ima i varijabilno otvaranje ventila, koje će ove jeseni sigurno dobiti bokser agregat, a novi normativi klase sugeriraju da će BMW-ov superbike svakako prebaciti granicu od 200 KS. Što dalje to bolje.

Zanimljiva je izvedba aluminijskog okvira, koji se pod neobično oštrim kutom spušta od glave i onda iznenada „lomi“ nad mjenjačem, pa po pravim kutom spušta iz njega. Kao da aluminijske grede žele biti priljubljene uz pogonsku grupu, što sugerira da će četverocilindrični agregat biti i nosivi element.

Osim toga, stražnja vilica nije ojačana s gornje strane, kao što je to slučaj kod trenutne konkurencije, nego s donje strane, kao na MotoGP motociklima. Jasno, takvo smo rješenje već ranije viđali na cestovnim motociklima, ali je u posljednje vrijeme odbačeno jer smanjuje prostor za smještaj pretkomore ispušnog sustava.

Nakon 10 godina na tržištu, stasalo je vrijeme i za potpuno novi dizajn. Pritom „patentirani“ S 1000 RR ne da ne podsjeća na dosadašnji model, nego nam pomalo nalikuje na umirovljenu Triumph Daytonu 675. Ukratko, nema tu ništa spektakularno i nadamo se da će uživo, i u boji, novi S 1000 RR ipak djelovati atraktivnije.

S 1000 RR 19 2

fbmp ytmp imp