Novosti

BMW Motorrad Concept R18

P90351210 highRes bmw motorrad concept

Treći u nizu koncepata s ogromnim bokser agregatom bi konačno mogao biti i uvjerljiva najava serijskog modela.

Nakon što su oko prototipa novog i klasično koncipiranog bokser agregata od otprilike 1.800 ccm svoje koncepte izradile japanska garaža Custom Works Zon te američka radionica Revival Cycles, ovaj BMW Motorrad Concept R18 nam konačno daje iole jasniju sliku kako bi jednog skorog dana doista mogao izgledati povratak ove njemačke marke u segment cruisera.

Jasno, možda se na kraju priča i drugačije rasplete, no ovaj koncept nije samo nastao pod paskom samog BMW-a, nego se i vizualno oslanja na baštinu ovog proizvođača. Konačno, u mnogim će detaljima - uključujući izvedbu prednjeg svjetla, dizajn prednje vilice, oblik spremnika goriva, linije kompletnog okvira, smještaj opruge ispod sjedala, završeci ispušnog sustava i oku izložen kardan - podsjetiti na brojne klasike ovog proizvođača, a posebno na predratni BMW R5.

Jasno, ako je ovo doista predložak za nadolazeći serijski model, onda će se puno toga morati promijeniti, pa će, recimo, umjesto Solex rasplinjača doći zračna kutija i elektronsko ubrizgavanje. S brojnim takvim nužnim dodacima će se narušiti i apsolutna čistoća linija, no ova osnova doista obećava, te otvara mogućnost da se na istoj bazi predstavi nekoliko različitih varijanti. Baš kao što je to slučaj s retro paletom R nineT, koja se više neće proširivati, jer vjerojatno smatraju da je svaki trend prolazan, te se uzdaju da nakon modernih klasika u modu dolaze cruiseri.

Uostalom, u tom segmentu BMW već dugo nije bio, a svakako žele dohvatiti i taj malen ali slastan komadić tržišta, posebno onog američkog. Za pretpostaviti je da ćemo nešto konkretnije znati najkasnije do EICMA sajma u Milanu, a dotad zavirite u donju galeriju i razgledajte Concept R18, koji je razotkriven na mondenom Concorso d’Eleganza Villa d’Este događanju. Tu BMW redovito predstavlja svoje koncepte i tako najavljuje nove serijske modele, a posebno one koji povezuju prošlost i budućnost.

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp