Motosport

MotoGP: Rossi pao u zadnjem krugu, Vinalesu pobjeda

MotoGP LeMans17

Rossi je vodio do polovice zadnjeg kruga, da bi prvo izgubio vodstvo, pa pao tri zavoja prije cilja.

Trebala je to biti još jedna antologijska pobjeda Rossija. Prva 22 kruga u Le Mansu je proveo na trećem mjestu, da bi onda prvo obišao Zarcoa, pa u 26. krugu iznenadio i mlađeg timskog kolegu Vinalesa. Polovicom zadnjeg 28 kruga Rossi je u vodstvu, a situacija za Yamahin PR odjel doista idealna. Naime, ovo nije bilo koja pobjeda za Yamahu, nego 500. pobjeda u Grand Prix prvenstvima i činilo se i više nego prikladnim da je osvoji baš Rossi, koji im je već podario 55 pobjeda, daleko više od drugih legendi koje su vozile za tog proizvođača. I ne samo to, trebala je to biti trostruka pobjeda Yamahe, budući je iza Rossija i Vinalesa bio Zarco na Tech 3 Yamahi.

No, onda je Rossi sredinom posljednjeg kruga pogriješio, otišao preduboko na kočenju, što je Vinales iskoristio i probio se u vodstvo. Iako ga je stražnja guma već ranije u tom krugu podsjetila da je na izmaku snagu, Rossi je svejedno razmišljao o napadu u posljednja dva vezana zavoja. No, u S zavoju prije toga mu je popustila stražnja guma i umjesto na podiju Rossi je završio u šljunku. Nula bodova i prepuštanje mjesta na vrhu ukupnog poretka Vinalesu.

U svakom slučaju, Vinales je zasluženo pobijedio, već treći put u pet utrka s Yamahom, s time da je u zadnjem krugu oborio i rekord staze. Međutim, nakon takvog antiklimaksa s Rossijem, najveća zvijezda je bio sjajan Zarco koji je pred domaćom, francuskom publikom u žestokom ritmu odvozio cijelu utrku s mekim gumama i osvojio drugo mjesto, te se tako prvi put u tek započetoj MotoGP karijeri popeo na podij. Padove Rossija, ali i Marqueza ispred njega, iskoristio je Pedrosa koji se s 13. startne pozicije probio do trećeg podija zaredom i time došao do drugog mjesta u ukupnom poretku.

Dovizioso je s Ducatijem dogurao do 4. mjesta nakon borbe s Crutchlovom, koji se odlučio za najtvrđu smjesu prednje gume, ali tu potencijalnu prednost nije iskoristio u završnici utrke. Lorenzo se za to vrijeme gotovo neprimjetno probijao kroz poredak i 16. startnu poziciju pretvorio u 6. mjesto na kraju utrke, što mu je drugi najbolji rezultat otkad je na Ducatiju. Poredak prve desetorice zaključili su Folger (Yamaha), Miller (Honda), Baz (Ducati) i Iannone (Suzuki).

U Moto2 utrci je bio zanimljiv dvoboj između Morbidelija i Luthija, sve dok u jednom od pretjecanja nije došlo do laganog kontakta. Nakon toga je Luthi potonuo na četvrto mjesto i dugo nije mogao obići Alexa Marqueza koji je nastupio sa svježe slomljenom kosti u stopalu. Na kraju je Luthi završio kao treći, dok je Bagnaia osvojio drugo mjesto nakon što je dugo pritiskao Morbidellija, kojem je to bila već četvrta pobjeda u pet utrka.

Moto3 utrka je započela rijetko viđenim kaosom. Nakon sudara nekolicine vozača na izlasku iz prve šikane u prvom krugu, Norrodin je uspio nastaviti utrku, ali je u idućem zavoju ostavio dugačak i širok trag ulja, na kojem se u idućem krugu okliznula otprilike polovica vozača te je došlo do grupnog pada. Nakon prekida i čišćenja staze, utrka je skraćena na 16 krugova i Mir je odnio uvjerljivu pobjedu, utoliko značajniju što su njegovi glavni konkurenti Fenati i Martin druženje u Le Mansu završili padom. U ravnopravnoj borbi grupe vozača za drugo mjesto najbolje su prošli Canet i Di Giannantonio, s kojima je nastavljen nevjerojatan niz u kojem su sva mjesta na podiju u dosadašnjih pet utrka odnijeli vozači Honde, iako su četvrtoplasiranog Ramireza ponovo dijelile samo stotinke da KTM dogura do „brončane medalje“.

Rezultate svih utrka pogledajte u donjoj galeriji, a iduće okupljanje je 4. lipnja u Mugellu.

TRENUTNI POREDAK (nakon 5 utrka)

MotoGP
1. M. Vinales – Yamaha – 85 bodova
2. D. Pedrosa – Honda - 68
3. V. Rossi – Yamaha – 62
4. M. Marquez – Honda – 58
5. J. Zarco – Yamaha – 55

Moto2
1. F. Morbidelli – Kalex – 100 bodova
2. T. Luthi – Kalex – 80
3. A. Marquez – Kalex - 62
4. M. Oliviera – KTM – 59
5. F. Bagnaia – Kalex – 53

Moto3
1. J. Mir – Honda – 99 bodova
2. R. Fenati – Honda – 65
3. A. Canet – Honda – 63
4. J. Martin – Honda – 59
5. J. Mc Phee – Honda – 53

fbmp ytmp imp