Novosti

Novitet: Triumph Bonneville Bobber

5295

Najnovija verzija Bonnevillea predstavlja najradikalniji bobber na tržištu. Ali time ne gubi na upravljivosti i praktičnosti.

Da već od ranije ne kolaju špijunske fotografije, Bonneville Bobber bi bio grom iz vedra neba. No, i ovako se mora priznati da je Triumph za 2017. pripremio nemalo iznenađenje. Jer ako u ovoj retro maniji Bonneville Bobber i nije prvi bobber na tržištu, svakako je vizualno i tehnički najradikalniji.

Izvedba stražnjeg kraja je ono po čemu je Bonneville Bobber doista poseban za jedan serijski motocikl. A da bi to bilo moguće, u Triumphu su morali konstruirati novi okvir i specifičnu stražnju vilicu koja je ovješena preko posebnog polužja te monoamortizera djelomično skrivenog ispod sjedala. Zahvaljujući tome, Bobber izgleda kao „hardtail“ motocikl, a takvom dojmu dodatno pridonosi i izvedba sjedala, koje „lebdi“ iznad lijepog stražnjeg blatobrana.

Bonneville Bobber je pritom zamišljen kao jednosjed, s time da je sjedalo podesivo u smjeru naprijed-nazad, tako da je u stražnjem položaju najniže (690 mm), a u prednjem položaju najviše. Time se u bitnome mijenja položaj vozača, a u skladu s time je pomoću brzog vijka moguće podešavati i nagib ploče s instrumentima. Istovremeno se vodila računa o ugodnom položaju vozača i upravljivosti, pa su oslonci za noge smješteni u sredini, a ne izbačeni daleko naprijed kao na Harley-Davidsonu Forty-Eight. U istom duhu, upravljač je relativno širok, ali postavljen tako da se do njega ne morate previše protezati.

Tekućinom hlađeni dvocilindrični agregat je preuzet od Bonnevillea T120, ali je drugačije podešen i opremljen bitno kraćim ispušnim sustavom, pri čemu iz Triumpha poručuju da ima više momenta i snage na srednjim brojevima okretaja. Konkretni podaci još nisu deklarirani, pa ostaje vidjeti da li se zbog toga žrtvovalo išta od 79 KS s kojima raspolaže model T120.

Bez obzira na to što je riječ o modernom agregatu, ali i modernom motocikl opremljenom i kontrolom proklizavanja, stilistima i inženjerima Triumpha je ponovo uspjelo stvoriti model koji na prvi i drugi pogled izgleda kao oldtimer. Kao takav će sigurno privlačiti pažnju dok se kotrlja na žbičanim naplatcima promjera 19 i 16 cola s Avon gumama proizvedenim samo za ovaj model.

Pritom iznenađuje da se Triumphov Bobber, za razliku od bobbera iz redova Harley-Davidsona ili Moto Guzzija, ne može pohvaliti bucmastom prednjom gumu. No, to je vjerojatno na tragu želje da Bonneville Bobber pruži što bolje vozne osobine. Za one koji prednost ipak daju specifičnom stilu, Triumph je pripremio ogroman popis dodatne opreme koji uključuje i „ape hanger“ upravljač.

Više detalja o ovom atraktivnom novitetu pročitajte u idućem broju Moto Pulsa, a dodatne fotografije pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp