Novosti

Novitet: Jawa 350 se vraća

DMB Jawa350OHC Red 5498 mala PB titul

Dizajn zaziva popularni model iz 70-ih, ali oznaka OHC otkriva da ovdje nema dvotaktnog dvocilindraša.

Vjerovali ili ne, češka Jawa čak i dan danas proizvodi motocikle pokretane starim, dvotaktnim i dvocilindričnim agregatom od 343,5 ccm. U igri je asketska verzija Military, „sportski“ Style s malom maskicom i pravokutnim prednjim svjetlom te varijanta Retro koja nas i dizajnom, a ne samo tehnikom, vraća u 70-te godine prošlog stoljeća. Jasno, dvotaktni agregat već davno ne zadovoljava europske norme, pa se ti modeli prodaju u Rusiji i sličnim manje zahtjevnim tržištima.

No, Jawa je pripremila i model 350 OHC, koji nas dizajnom vraća kakvih 40 godina unatrag, ali mu je tehnologija ipak za koje desetljeće modernija i službeno zadovoljava Euro4 norme. U paketu dolazi i ABS, što znači da se Jawa 350 OHC može prodavati i europskim kupcima.

Ipak, okorjele nostalgičare bi mogla razočarati spoznaja da umjesto dvotaktna dva cilindra, 350 OHC pokreće četverotaktni jednocilindraš. Kako i ime govori, taj agregat ima jednu bregastu osovinu u glavi, ali zapravo 397,2 ccm i po svemu sudeći, riječ je o proizvodu kineske marke Shineray, a čini se da iz iste priče dolazi i ostatak ovog motocikla, uključujući i okvir. Inače, Shineray sličan aranžman ima i s talijanskom tvrtkom SWM i europskim brendom Mash.

Šturi tehnički podaci otkrivaju da Jawa 350 OHC raspolaže s 28 KS, raspoređenih na 160 „suhih“ kilograma. Gume su dimenzija 100/90-19 sprijeda i 130/70-18 straga, stražnja kočnica je bubanj, a maksimalna brzina iznosi 130 km/h. Ako vam to nije dovoljno, moglo bi vas zanimati da je Jawa za 2017. predstavila i retro model 660 Vintage, pokretan dobro poznatim Minarelli jednocilindričnim agregatom sa 48 KS. No, to je već za neku drugu priču.

Dodatne fotografije modela 350 OHC potražite u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp