Novosti

Novitet: BMW HP4 Race s karbonskim okvirom

254450 highRes bmw hp4 race 04 2017

Samo 171 kg i 750 primjeraka, čak 215 KS i 80.000 eura. Sve to samo za pistu.

BMW je Šangaju predstavio svoj dosad najekstremniji i tehnički najekstravagantniji motocikl HP4 Race, koji se vrlo malo razlikuje od koncepta razotkrivenog prošle godine u Milanu što, između ostalog, za sobom povlači i ograničenje da se može koristiti samo na pisti. Veliki je to nedostatak u odnosu na također „karbonski“ Ducati 1299 Superleggera koji je homologiran za cestu, a uz to i nekoliko kilograma lakši, no ta usporedba je već za neku drugu priču.

U osnovi, HP4 Race dobar dio mehanike dijeli s cestovnim modelom S 1000 RR, odnosno s njegovim natjecateljskim verzijama koje se koriste u Endurance i Superbike prvenstvu. Tako je opremljenim natjecateljskim Öhlins ovjesom, isto takvim Brembo kočnicama te modificiranim četverocilindričnim agregatom koji razvija 215 KS pri 13.900 o/min. Mjenjač ima skraćena prva dva i produžena zadnja tri stupnja prijenosa, s obrnutim rasporedom izmjene brzina, a HP4 Race je, dakako, opremljen i najmodernijim elektronskim pomagalima koja uključuju i „launch control“.

No, glavnu razliku od svega dosad viđenog predstavlja karbonski okvir, koji teži samo 7,8 kg te je kao takav za otprilike trećinu lakši od standardnog aluminijskog okvira. I karbonski kotači su za 30% lakši od kovanih aluminijskih, a i nosač stražnjeg kraja je izveden u obliku samonosive karbonske konstrukcije te nudi mogućnost podešavanja u tri visine. Od karbona su i oplate, blatobran i mnoštvo drugih elemenata, ali ne i stražnja vilica, koja je natjecateljske izvedbe, no izrađena od aluminija.

U konačnici i mjereno sa svim tekućinama, HP4 Race broji 171 kg, što je nevjerojatnih 37 kg manje od serijskog modela S 1000 RR, odnosno 28 kg manje od starog HP4 modela. Zapravo, HP4 Race je lakši čak i od tvornički pripremljenog motocikla za Superbike prvenstvo. Jasno, takvo ekstremno dodavanje lakoće je rezultiralo i ekstremnim skokom cijene, pa bi tako ručno rađeni HP4 Race trebao koštati nekih 80.000 eura. Svejedno, ne bi nas čudilo da se traži i koji primjerak više od planiranih 750 komada.

Više o tehničkim bravurama ovog modela pročitajte u idućem broju Moto Pulsa, a pripadajuće fotografije pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp