Novosti

Predstavljen Desmosedici Stradale, Ducatijev V4 agregat

Desmosedici Stradale and Desmosedici GP 01

Donosimo tehničke pikanterije i službene fotografije Ducatijevog V4 agregata, ali i špijunsku fotografiju Panigalea V4.

Ducati je na stazi u Misanu, uoči tamošnjeg MotoGP vikenda, predstavio gotovo revolucionaran V4 agregat Desmosedici Stradale, koji će u skoroj budućnosti pokretati različite modele ovog proizvođača, ali najprije cestovni superbike. Kao što je i otprije jasno, V4 agregat je inspiriran strojem koji se ugrađuje u MotoGP prototip Desmosedici GP (na gornjoj fotografiji lijevo).

Dakle, dva reda cilindara su postavljena pod 90°, s time da bi cijeli agregat trebao biti zaokrenut unazad za 42°, kako bi se dobio što bolji raspored težine. Provrt iznosi 81 mm, što je maksimalna vrijednost za MotoGP motocikle, ali Desmosedici Stradale ima duži hod, pa tako zapremina iznosi 1.103 ccm. To znači da će Ducati morati predstaviti još ekstremniju verziju agregata kraćeg hoda klipa za poseban R model motocikla s kojim će se od 2019. natjecati u Superbike prvenstvu.

U svakom slučaj, u ovom izdanju Desmosedici Stradale istiskuje impresivnih 210 KS pri 13.000 o/min i 120 Nm od 8.750 o/min do 12.250 o/min. U Ducatiju tvrde da je glava motora gotovo identična onom na MotoGP motociklu te da se kao takva može pohvaliti izvrsnom dinamikom fluida, čemu doprinose i usisni kanalići promjenjive dužine, kao i ventili velikog promjera.

Klipovi su minimalističke izvedbe, klipnjače su kovane, no u cijeloj priči je možda najzanimljivija izvedba koljenastog vratila i to iz dva razloga. Prvo, okreće se u kontra smjeru, odnosno unazad, što je standardno rješenje u MotoGP-u, ali se ne koristi na cestovnom modelima, s izuzetkom trocilindraša MV Aguste. Time motocikl postaje okretniji, a uz to je umanjena tendencija za podizanje na stražnji i propinjanje na prednji kotač. Druga je stvar što motocikl postaje i nestabilniji.

Drugo, hvatišta klipnjača i koljenastog vratila su pomaknuta za 70° stupnjeva, što rezultira asimetričnim paljenjem smjese. Kao i u MotoGP-u, u Ducatiju to rješenje nazivaju „Twin Pulse“ jer do neke mjere simulira rad V2 stroja. Konkretno, između paljenja smjese u prednjem lijevom i stražnjem lijevom cilindru koljenasto vratilo će se zakrenuti za samo 90°, nakon toga slijedi čak 200° pauze, što bi stražnjoj gumi trebalo dati vremena da ponovo zagrize, a onda slijedi eksplozija u prednjem desnom cilindru pa 90° kasnije u stražnjem desnom cilindru. Osim drugačijeg razvijanja snaga, takvo rješenje generira i specifičan zvuk, negdje između V2 i V4 agregata.

Razvod je, dakako, riješen dezmodromikom, pri čemu je servisiranje tog sustava predviđeno svakih 24.000 km. Šest brzinski mjenjač opremljen je obostranim quickshifterom i uparen s mokrom spojkom s 11 lamela.

Više informacija o ovom fascinantnom stroju pročitajte u idućem broju Moto Pulsa, a u donjoj galeriji uz brojne fotografije V4 agregata, pogledajte i špijunsku fotografiju kompletnog motocikla Panigale V4, a bit će predstavljen početkom studenog na EICMA sajmu u Milanu. Iako je fotografija sumnjivo zrnata te kao takva ostavlja mjesta špekulacijama kako se možda radi o montaži, prikazani motocikl doista odgovora snimkama ulovljenim za vrijeme testiranja novog Ducatijeva superbike modela. Dizajn možda jest na tragu onog na dosadašnjem Panigaleu s V4 agregatom, no istovremeno daje i dosta materijala za žučne rasprave, ponajprije među zakletim ljubiteljima ove marke.

fbmp ytmp imp