Novosti

Novitet: KTM RC 390 R – Mali, ali ekstreman

rc 390 r serial 90de ri

KTM je upravo predstavio ekstremniju R verziju sportskog jednocilindraša. Podesivi ovjes i niži upravljač mogu biti samo početak priče.

Dobro poznati RC 390 je dobio i verziju R, koja je homologirana za cestu (gornja fotografija), ali je nastala s ciljem da KTM ima bolju tehničku bazu za nastupe u prošle godine pokrenutom SSP 300 prvenstvu, koje se odrađuje u sklopu probranih WSBK vikenda.

U odnosu na standardni RC model, novi RC 390 R je bogatiji za potpuno podesivi ovjes kućne marke WP, ali i drugačije gornje trokute i upravljač, sve kako bi se dobila agresivnija ergonomija. Uz to, položaj upravljača se može podešavati, a tu su i preklopne ručice spojke i prednje kočnice, dobivene CNC obradom.

Promijenjen je i usisni lijevak, koji je kraći, no još nisu objavljeni podaci je li to utjecalo na deklarirane vrijednosti snage. Razlike su vjerojatno sitne, pa kao dobar orijentir može poslužiti „običan“ RC 390 s deklariranih 44 KS pri 9.500 o/min i suhom težinom od 147 kg.

Zanimljivo je da će RC 390 R biti proizveden u samo 500 primjeraka, a objavljeno je da će u Njemačkoj koštati 8.500 eura. Osim toga, svake godine će se u prodaju pustiti samo 50 komada posebno pripremljenog kita s kojim RC 390 R postaje pravi natjecateljski stroj, usklađen s pravilima klase SSP 300.

Taj SSP 300 kit uključuje natjecateljski Akrapovič ispuh od titana, posebnu elektroniku, STM kliznu spojku, quickshifter, rezervne kotače, drugačiji sustav za hlađenje, lagane oplate, različite prijenosne omjere i još štošta drugo. Donja fotografija pokazuje tako opremljen RC 390 R, kao i dijelove koji su u njega ugrađeni, a koji će vas dodatno olakšati za čak 11.000 eura.

Ako želite vidjeti više toga o novom KTM-u RC 390 R opremljenom natjecateljskim kitom, zavirite u donju galeriju.

rc 390 r einzelteile ret

fbmp ytmp imp