Novosti

Koncept: BMW 9cento

BMW 9cento

Je li ovo najava potpuno novog modela F 900 XR? Izgleda još atraktivnije s koferima na magnete.

Budnim okom pratimo što će BMW predstaviti na bogataškom događanju Concorso d'Eleganza Villa d'Este još otkad je tamo osvanuo koncept kojeg danas znamo pod imenom R nineT. Ovogodišnji koncept se zove 9cento (odnosno „nove cento“, a po naški devetsto) i velike nade polažemo u to da ga već ove jeseni upoznamo kao F 900 XR. Ili tako nešto.

Iako su naked F 800 R i sport-tourer F 800 GT spremni za nasljednika, 9cento vjerojatno nije zamišljen kao zamjena postojećih modela, nego proširenje ponude. Ako naša vidovitost vrijedi pišljiva boba, dvocilindrični agregat od 853 ccm s modela F 850 GS bi u ovom slučaju s 95 KS mogao skočiti na njih dosta više od 100, kako bi ovaj crossover bi primamljiviji ljubiteljima sportske vožnje.

Čak i ako budući serijski model bude bitno pitomijih linija, još uvijek će prštati vizualnom agresijom. Nažalost, ne vjerujemo da može preživjeti zanimljivo rješenje s bočnim koferima, koji bitno povećavaju sjedeću površinu za suvozača, a uz to se s donje strane dodatno pričvršćuju pomoću magneta.

Iz BMW-a poručuju, a to će reći najavljuju, kako ovjes dugačkog hoda, dobra zaštita od vjetra i umjereno odmjerena ergonomija čine 9cento udobnim turističkim motociklom. To je u blagoj opreci s onim što obećava izrazito sportski dizajn, ali tko smo mi da sudimo. Uostalom, zavirite sami u donju galeriju i recite da vas već puki pogled na 9cento ne tjera na grješne misli o zavojitoj cesti.

fbmp ytmp imp