Novosti

Novitet: Dunlop Trailmax Meridian

 dunlop meridian 2 frontrear beauty 493464

Dunlop ima novi vrhunac ponude kad su u pitanju svestrane gume za avanturističke motocikle. Novi Trailmax Meridian pneumatici duže traju, a bolje drže i na cesti i na terenu.

Nakon što su u protekle dvije godine obnovili i proširili paletu guma za sportske motocikle i nakede, iz Dunlopa ove jeseni dolazi i novi vrhunac ponude guma za sve popularnije avanturističke modele. Potpuno nova guma Trailmax Meridian smješta se iznad postojeće i hvaljene TrailSmart MAX gume, pri čemu se u Dunlopu ne libe pohvaliti da je po nekim mjerljivim kriterijima bolja od najljuće konkurencije.

U konstrukciji Trailmax Meridian gume su iskoristili skoro sve tehničke trikove sa sportskih guma, uključujući i JLB i MultiTread, što znači da je na rubovima mekša smjesa, dok se ona tvrđa ne nalazi samo na središnjem dijelu, nego se proteže i ispod „mekših“ bokova kako bi guma u cjelini bila čvršća. U Dunlopu tvrde da su s Meridian gumama ti teški avanturistički motocikli osjetno okretniji, što je važno kako bi se njihova sve veća snaga mogla doista iskoristiti za zabavu na asfaltnoj cesti.

Uz to, obećavaju da se Trailmax Meridian gume i brže zagriju, ali i da njihova agresivna šara pridonosi kako držanju po suhom, tako i odvođenju vode po mokrom. Boljem držanju i bržem zagrijavanju gume u svim uvjetima pridonosi i mekana smjesa s velikim udjelom silike, ali bi bez obzira na to trajnost gume bi, u odnosu na dosad najbolje u klasi, na središnjem dijelu trebala biti za čak 19% veća sprijeda i 6% veća straga, dok je u nagibu od 40% ta trajnost veća za čak 36% sprijeda i 15% straga. Pritom bi potrošnja prednje i stražnje gume trebala biti sinkronizirana, pa bi u otprilike istom trenu obje trebale biti „zrele“ za zamjenu.

Iako na ovakvim motociklima nisu nužno u prvom planu, vodilo se računa i poboljšanju terenskih mogućnosti. Tako je na zemljanoj podlozi i tvrdom blatu držanje guma jednako dobro kao i na TrailSmart Max, dok je na mekanom blatu prianjanje dodatno poboljšano.

Trailmax Meridian se nudi u četiri dimenzije prednje i tri dimenzije stražnje gume, uključujući i trenutno najmoderniju kombinaciju 120/70R19 i 170/60ZR17 za novije generacije modela BMW-a R 1200/1250 GS ili Triumpha Tiger 1200. A odgovarajuću dimenziju će naći i vlasnici ostalih najpopularnijih modela u ovoj klasi, kao što su Honda Africa Twin, KTM Adventure, Suzuki V-Strom, Yamaha Ténéré i Super Ténéré… Cijene još nisu poznate.

93983

 

 

fbmp ytmp imp