Novosti

Top 7 noviteta EICMA sajma u Milanu

Top 7 EICMA 2017

U Milanu je predstavljen popriličan broj noviteta, probrali smo 7 koje bi najradije vidjeli u svojoj garaži.

Iako je broj EICMA premijera nešto manji nego prošle godine, nije nedostajalo atraktivnih noviteta za 2018. I dok smo relativno lako probrali 7 onih najzanimljivijih, koje bi mogli nazvati i zvijezdama sajma, bilo nam ih je itekako teško poredati po nekom opipljivom kriteriju. Uostalom, koji bi to kriterij bio? Atraktivnost, šok, smislenost, iznenađenje, performanse? Zbog toga smo ih ovdje jednostavno nanizali po abecednom redu.

BMW F 850 GS

bmw f 850 gs 11 2017

BMW je možda šokirao predstavljanjem skutera C 400 X, no najteže smo se progurali do novog bavarskog endura srednje zapremine, nasljednika modela F 800 GS. Nakon nekoliko evolucija, riječ je o potpuno novim motociklima, s čeličnim okvirom neobične izvedbe, drugačijim ovjesom, kapacitetnijim rednim dvocilindrašem od 853 ccm i neobično bogatim paketom serijske opreme za jedan BMW. F 850 GS broji konkretnih 95 KS, a u ponudi je i F 750 GS sa 77 KS.

 

Ducati Panigale V4

12 PANIGALE V4 S

Mislili smo da znamo sve o njemu, ali ipak nas je iznenadio svojom pojavom. Nema sumnje, Panigale V4 je čudo tehnike, no dizajn je ono što ponovo obara s nogu. Uopće ne sumnjamo da će i zagriženi štovatelji Ducatija radi zažmiriti jednim okom na aluminijski okvir. Ionako ide samo do pola puta, nakon toga sve drži V4 agregat s asimetričnim intervalima paljenja, koljenastim vratilom koje se vrti unatrag, varijabilnim usisom i čak 214 KS.

 

Honda CB 1000R

118668 2018 CB1000R

U Hondi često puta razmišljaju previše racionalno, no ovdje to nije slučaj. Novi CB 1000R nije dijete iz epruvete nego plod strastvene ljubavi. Jednoruka stražnja vilica, agregat naslijeđen od Firebladea i sve popularniji retro-futuristički dizajn. Što nam se tu ima ne sviđati? A na raspolaganju je i zdravih 145,5 KS raspoređenih na 212 kg. Taman!

Kawasaki Ninja H2 SX

18MY Ninja H2 SX SE 3

Kawasaki je konačno stvorio sasvim razuman model s kompresorom. Istina, novi H2 SX neće biti baš svakom dostupan, ali će biti osjetno jeftiniji od dosadašnjih H2 modela, a i kompresor je rekalibriran tako da najbolje „pumpa“ tamo gdje vam je najpotrebnije, dakle na nižim i srednjim brojevima okretaja. Neka vas ne zbunjuju koferi, H2 SX je zamišljen kao žestoki sport touring s 200 KS, a odmah je predstavljena i još opremljenija verzija SE.

 

Kawasaki Z900 RS CAFE

Z900RS CAFE Statics 6

Ma koliko to željeli, na ovaj popis ne možemo uvrstiti prekrasan Z900 RS zbog toga jer nije imao premijeru na EICMA-i, nego na Tokyo Motor Showu samo koji tjedan dana ranije. Ali nema veze, u Milanu je zato predstavljena verzija CAFE, koja dolazi s bikini oklopom, nešto nižim upravljačem i „grbavijim“ sjedalom. A ispod svega toga moderna tehnika. Za prste polizati...

 

KTM 790 Duke

KTM 790 DUKE orange MY18 RiFront

790 Duke je potpuno novi model u ponudi, pokretan također potpuno novim rednim dvocilindričnim agregatom od 799 ccm. Iduće godine bi isto srce trebalo žestoko kucati i u Adventureu, a u ovom slučaju istiskuje 105 KS. Nije najviše u klasi, ali je 790 Duke sa „suhih“ 169 kg i bezobrazno lagan. U KTM-u su mu dali nadimak skalpel, što bi trebalo zorno predočiti kako se vozi.

 

Yamaha NIKEN

2018 YAM MXT850 EU DNMG STU 001 03

NIKEN je svakako najveća senzacija sajma, čak i ako ga neki puristi ne mogu smisliti. Njihov problem, jer NIKEN bi trebao biti senzacionalan i u samoj vožnji. Možda nije motocikl u klasičnom smislu te riječ, ali bi se svejedno trebao voziti poput motocikla uz tu razliku što dvije prednje gume ipak bolje drže od samo jedne, kako u nagibu tako i u žestokom kočenju. Uostalom, treba uvijek biti otvoren isprobavanju nečeg novog. A to novo ne mora čak biti nužno i bolje, nekad je dovoljno već i to što je drugačije.

 

Više o tim novitetima potažite u tiskanjem izdanju Moto Pulsa koji će se naći na kioscima od subote 25.11.

fbmp ytmp imp