Novosti

TOP 5 noviteta za 2022: Avanturistički motocikli

Top5 avant22 800x600

Ako gledamo trendove, onda mjesto klasičnih putnih endura sve više zauzimaju lakši modeli, spremniji za off-road vožnju. Ovo je naš izbor 5 najzanimljivijih takvih noviteta.

Da bi ušao na ovu top listu, novitet za 2022. mora imati prednji kotač promjera 21 cola, ovjes razmjerno dugačkog hoda i bitno manju težinu od klasičnog putnog endura. Odnosno, mora biti dobar i za malo zahtjevniji off-road, možda i kakav skok. Dakle, nema mjesta šminkerima, pa čak ni onima koji se usude povremeno skrenuti na kakav šumski makadam. Ovo su noviteti za one koji žele putovati i raskvašenim stazama. Pa krenimo obrnutim redom, uz napomenu da više informacija o svakom od ovih noviteta možete naći u aktualnom 183. broju Moto Pulsa.

 

#5 - Fantic XEF 450 Rally

xef 450 rally

Za većinu motocikala na ovom popisu bi se moglo reći da su otprilike podjednako zabavni na cesti kao i van nje. Ne i za Fantic XEF 450 Rally. On se ipak puno bolje snalazi na off-roadu. Baziran na hard-enduro modelu, on je rođen spreman za kakav pustinjski reli, ali vjerujemo da bi itekako dobro poslužio i za neku malo ekstremniju avanturu daleko od civilizacije. Za razliku od KTM-ovog Rally motocikla, izgleda da će te ovaj moći kupiti čak i ako nemate kartu za reli Dakar, a i najavljena cijena od 15 tisuća eura djeluje povoljno za ovakav stroj. Pokreće ga dobro poznati Yamahin agregat iz modela YZ 450F i WR 450F, hod ovjesa je veći od 300 mm, a ima mjesta za 30 litara benzina.

 

#4 – Triumph Tiger 1200 Rally Pro

Tiger 1200 Rally Pro MY22 Sapphire Black Angle RHS 1

Samo je ime modela ostalo slično, sve ostalo je potpuno novo. Trocilindrični agregat je manje zapremine, i s drugačijim intervalima paljenja, ali zato ima još odlučnijih 150 KS, a istovremeno je skinuto i nekih 25 kg u odnosu na prethodni model. Istina, s deklariranih 249 kg (sa svim tekućinama), Rally Pro nije perce, ali je lakši od konkurenata te zapremine, a istovremeno i doista vrhunski opremljen. Ako težite putovanju u beskraj, nudi se i kao Rally Explorer, s rezervoarom zapremine 30 l.

 

#3 – Husqvarna Norden 901

93704 Norden 901 2022

Da još prije dvije godine nismo vidjeli prototip u visokom stupnju dovršenosti, Norden 901 bi bio itekako ugodno iznenađenje te možda doskočio i mjesto više na ovoj ljestvici. Ali zlatna sredina je nekako ipak prikladnija, jer tu ionako nije riječ o potpuno novom modelu, nego je mehanika preuzeta od KTM-ovih blizanaca 890 Adventure i 890 Adventure R. S time da se ova Husqvarna po svojim terenskim specifikacijama smješta taman negdje između tog KTM-ova dvojca, a istovremeno je puno ljepša od svakog od njih. S umjereno dugačkim hodom ovjesa i težinom od 204 kg (bez goriva), Norden 901 bi trebao biti itekako sposoban na terenu, a sa svojih 105 KS i brz na cesti. Cijena mu je 112.900 kn.

#2 Ducati DesertX

MY22 Ducati Desert X 14 UC356299 Mid 1

Što se tu ima čovjeku ne sviđati? Dizajn u stilu putnih endura i pustinjski rally motocikala s početka 90-ih djeluje itekako privlačno (iako ne nužno i sasvim originalno), a nemamo ni ništa protiv deklariranih 110 KS, pri čemu nas posebno zanima razvijanje te konjice u pridodanom Rally modu, koji bi, navodno, trebao biti posebno žestok. Pridodajte tome hod kotača veći od 200 mm i dobijete Ducati za kojim bi se moglo doista prašiti. Istina, bili bi još sretniji da teži nešto manje od 223 kg (sa svim tekućinama) i 130.990 kn (sa svim porezima), ali svejedno bi dodali još koji kilogram i pokoju tisuću kuna da s bočne strane repa montiraju i dodatni spremnik goriva iz asortimana dodatne opreme.

 

#1 Aprilia Tuareg 660

tuareg 34dx 1

Tuareg 660 je jedini od ovih avanturističkih noviteta kojeg smo zasad imali prilike isprobati i vjerojatno je to pripomoglo tome da ga stavimo na prvo mjesto. Naime, oduševio nas je i brzinom na zavojitoj cesti baš kao i zabavom koju nam je pružio na razrovanim i blatnim makadamima Sardinije. Ovo je doista svestran motocikl, u smislu da ga možete koristiti za svaki dan, za vikend jurnjavu u supermoto stilu, kao i za kakvo putovanje, ali i za redoviti silazak s asfalta te rekreativno uživanje u malo žešćem off-roadu, garniranom lakim zanošenjem stražnjeg kraja ljubaznošću potentnog dvocilindričnog agregata. Cijena svog tog zadovoljstva je 94.490 kn, a test ovog Aprlijinog noviteta pročitajte u aktualnom 183. broju Moto Pulsa, gdje možete doznati više informacija i o svakom od ostalih Top 5 motocikala, kao i o još pedesetak drugih noviteta za 2022.

MY22 Ducati Desert X 54 UC356339 Mid 

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

 

fbmp ytmp imp