Novosti

Top 5 koncepata Tokyo Motor Showa 2017.

Top 5 TMS 2017

Broj futurističkih koncepta je podbacio, ali barem ćemo neke od njih voziti u vrlo skoroj budućnosti.

Nekad su nam se sviđale vizije koje smo tamo vidjeli, nekad možda i nisu, no Tokyo Motor Show nas je uvijek šokirao. Ovaj put nije, ili barem nije u tolikoj mjeri. Istina, bilo je tu nekoliko zanimljivih koncepata, ali morali smo se potruditi da sastavimo ovu top listu. U cijeloj priči veseli što ćemo neke od ovih koncepata vidjeti u serijskom izdanju već na EICMA sajmu u Milanu. Krenimo, dakle, obrnutim redoslijedom.

#5 Suzuki SV 650X

Suzuki SV 650 X

SV 650 X je i lijep i trendi, ali s njime je Suzuki predstavio koncept koji to i nije. Naime, SV 650 X nije ništa drugo nego pripitomljena verzija godinu i pol starog i atraktivnog café racer koncepta SV 650 Rally. Osim toga, SV 650 X nije ništa drugo nego standardni SV 650 opremljen probranim elementima već postojeće dodatne opreme, među kojima se posebno ističe originalna maskica. Postoje tri mogućnosti. Prva je da će Suzuki već u Milanu predstaviti istovjetan SV 650 X kao serijski model. Druga je da će im za to trebati još dvije godine promišljanja. Treća je da od svega neće biti ništa.

#4 Honda Riding Assist-e

116745 Honda Riding Assist e

Riding Assist-e zakretanjem prednjeg kotača i mijenjanjem kuta vilice sam održava ravnotežu prilikom stajanja na mjestu ili spore vožnje, s vozačem u sedlu ili bez njega. To ga definitivno čini vozilom budućnosti. Zašto ga onda stavljamo tako nisko u poretku? Zato jer je Honda početkom godine već predstavila Riding Assist koncept, a ovaj Riding Assist-e u cijelu priču unosi samo elektro pogon i futuristički dizajn, za kojeg čak i nismo sigurni u kojoj mjeri nam se sviđa. Serijsku izvedbu ovog koncepta nećemo vidjeti u Milanu, barem ne ove godine.

#3 Honda Neo Sports Café Concept

116669 Neo Sports Caf Concept

Serijsku izvedbu ovog Hondinog koncepta bi mogli vidjeti u Milanu već ove godine, jasno u nešto manje spektakularnom izdanju. Riječ je o retro-futurističkom-sportskom nakedu baziranom na mehanici CBR-a 1000 RR. Žestok, moderan i u trendu. Sviđa nam se ono što vidimo i živimo u nadi da će nam se već u Milanu svidjeti i nadamo se vrlo slična verzija s nosačem tablice.

#2 Yamaha NIKEN

Niken

Da ne znamo kako će Yamaha u Milanu vjerojatno objaviti kako koncept NIKEN, zapravo, i nije koncept, nego serijski model stavili bi ga na prvo mjesto. Što reći? Tricikl koji se naginje u zavoju obećava ulazak u potpuno novu dimenziju vožnje, hm, motocikla. One u kojoj ćemo se morati rekalibrirati kad je u pitanju suluda brzina ulijetanja u zavoje. No, nećemo vas više zamarati, ionako ćemo više informacija o ovom revolucionarnom trocilindričnom triciklu imati već za koji dan.

#1 Yamaha MOTOROiD

2017 TMS MOTOROiD 3 55420

Ovako treba izgledati motocikl budućnosti, ma kako ona zastrašujuća bila! Čak i kad shvatite što je to prednja, a što stražnja strana, pa se pokušate ugodno smjestiti, još uvijek ne činite kombinaciju čovjeka i stroja. Prije da je riječ o humanoidnom robotu. Ovaj motocikl s umjetnom inteligencijom bi trebao prepoznati i slijediti upute vozača, no što kad jednom shvati da je pametniji od njega? Na MOTOROiD možemo gledati i kao na Yamahin odgovor na Hondin Riding Assist, pri čemu su u ovom slučaju stražnja vilica i unutarnji dio okvira zglobno vezani uz glavu okvira i mogu se zakretati oko horizontalne osi. Tako se bočno naginje stražnja guma, a pritom se lijevo-desno zakreću i jasno vidljive litij-ionske baterije, koje predstavljaju kontra uteg i olakšavaju automatsko održavanje ravnoteže. Ako nam ne vjerujete, pogledajte ovaj Yamahin VIDEO. Svakako ga pogledajte, to je otvoreni prozor u budućnost.

fbmp ytmp imp